Talibanii au interzis accesul femeilor afgane în parcuri şi grădini la Kabul

0
Publicat:

Talibanii au interzis femeilor afgane să intre în parcurile publice și în parcurile de distracții din capitală, la doar câteva luni după ce au ordonat ca accesul să fie segregat în funcție de sex.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Noua regulă, introdusă săptămâna aceasta, elimină și mai mult femeile dintr-un spațiu public tot mai mic, care deja le interzice să călătorească fără escortă masculină și le obligă să poarte hijab sau burqa ori de câte ori ies din casă.

De asemenea, școlile pentru adolescente au fost închise de peste un an în cea mai mare parte a țării.

„În ultimele 15 luni, am făcut tot posibilul să organizăm și să rezolvăm situația - și chiar am precizat zilele. A existat un amestec şi hijabul (voalul care acoperă capul şi gâtul) nu a fost respectat. De aceea s-a luat o astfel de decizie în acest moment. Dar totuși, în unele locuri - de fapt, trebuie să spunem în multe locuri - regulile au fost încălcate”, a declarat Mohammad Akif Sadeq Mohajir, purtător de cuvânt al Ministerului pentru prevenirea viciilor și promovarea virtuții.

La un restaurant din Kabul, cu vedere la un parc din oraş, Wahida îşi urmăreşte copiii la joacă prin ferestre din cauză că nu-i poate însoţi. 

„Nu putem merge la şcoală, nici la serviciu, ar trebui să avem măcar un loc unde să ne distrăm”, mărturiseşte, pentru AFP, mama dezamăgită căreia i-a fost refuzată intrarea în parc. 

Avem nevoie de un loc unde să ne distrăm, la fel şi sănătatea noastră mintală. Ne-am săturat să stăm toată ziua acasă, ne-am săturat de toate astea” spune Wahida, şomeră ca şi soţul ei.

La masa alăturată, Raihana, 21 de ani, însoţită de surorile ei împărtăşeşte aceeaşi amărăciune. „Am fost foarte încântaţi să venim în acest parc. Ne-am săturat să stăm acasă", explică tânăra care se bucură de o îngheţată înainte de a fi nevoită să plece. Studentă la dreptul islamic, este ofensată de această nouă decizie: „Evident că în islam este permis să ieşi şi să viziteze parcuri”.

La câţiva kilometri de Kabul, staţionează şi roata mare a celui mai important parc din Afganistan, la fel ca balansoarele, circuitele de trenuleţe.

Doar câţiva bărbaţi se plimbă cu nonşalanţă pe aleile tăcute ale parcului Zazaï creat în urmă cu mai bine de şase ani. Înainte de restricţiile talibane, aici veneau până la 15.000 de vizitatori într-o zi de weekend.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite