Studente din Afganistan, lovite cu biciul de un taliban pentru că nu purtau burka VIDEO

0
Publicat:

Mai multe studente afgane au fost biciuite de un oficial taliban după ce li s-a interzis accesul în campusul universitar pentru că nu purtau burka.

Femeile care nu poartă burka nu pot intra în universități / Foto captură video
Femeile care nu poartă burka nu pot intra în universități / Foto captură video

Femeile, studente la Universitatea Badakhshan din nord-estul Afganistanului, au declarat că au fost bătute de către oficialii talibani de la Ministerul Virtuții și Viciilor pentru că purtau hijaburi — eșarfe pe cap — în loc de burka.

Într-o înregistrare video postată duminică pe rețelele sociale, zeci de femei stau în fața porților universității ținând în mână cărți și alte rechizite școlare, în timp ce bărbații reușesc să treacă pe lângă ele și să intre înăuntru.

În alt videoclip se poate vedea cum un gardian aleargă după studente cu un bici și le lovește pentru a le dispersa.

Potrivit unei directive date de Ministerul Virtuții și Viciilor, ținuta adecvată pentru femei în public este fie un niqab — un văl care acoperă capul și fața, dar nu și ochii —, fie o burka — un văl care acoperă întregul corp și fața, cu o fereastră din plasă peste ochi.

Mursal, studentă la Universitatea din Badakhshan, a declarat pentru publicația Alive in Afghanistan că a fost martoră la situații în care femeile au fost refuzate pentru că nu purtau ținuta adecvată, scrie DailyMail.

O altă studentă, Samia, a declarat  luna trecută pentru publicație: „Am fost oprite în drum spre universitate și ne-au verificat chiar și unghiile. Au vrut să pălmuiască o studentă pentru că avea unghiile date cu lac, dar fata a fugit.”

Universitățile publice s-au redeschis pentru studente în februarie, la aproape șase luni după ce talibanii au preluat controlul țării, dar cu reguli stricte privind îmbrăcămintea și cu predare separată pentru bărbați și femei.

Învățământul secundar pentru fete este încă interzis în Afganistan, ceea ce înseamnă că femeile nu se vor mai putea înscrie la învățământul superior.

Luna trecută, ministrul adjunct taliban de Externe, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, a cerut autorităților să redeschidă școlile pentru fete, argumentând că nu există niciun motiv valabil în islam pentru această interdicție. 

O sursă care are legături cu conducerea talibană a declarat pentru The Guardian că, chiar dacă barierele practice care împiedică femeile să intre în învățământul superior sunt eliminate, autoritățile iau în considerare posibilitatea de a le limita accesul la diplome în domeniul sănătății și al educației. 

În prezent, nu doar femeile suferă în Afganistan. Talibanii vizează, de asemenea, grupurile minoritare religioase și etnice. Economia este paralizată; sistemul de sănătate s-a prăbușit, iar oamenii mor de foame.

Oamenii spun că și-au pierdut libertatea de exprimare în ziua în care și-au pierdut și țara. Nu există o constituție, iar comandanții talibani și-au înființat propriile tribunale pentru a judeca persoanele sub orice acuzație doresc, când doresc. Teroriștii găsesc un refugiu în Afganistan, iar atentatele cu bombă asupra civililor în moschei și piețe s-au înmulțit.

Activiștii pentru drepturile omului cer mai multe sancțiuni împotriva talibanilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite