Taifunul Haiyan în cifre: bilanţul celei mai puternice furtuni care a lovit Filipine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La opt zile după ce taifunului Haiyan a devastat zona centrală din Filipine, reacţiile celorlalte ţări şi ajutoarele încep să apară, în timp ce autorităţile încearcă să calculeze pagubele uriaşe.  Bilanţul morţilor în urma celei mai puternice furtuni care a lovit vreodată insula este actualizat în fiecare zi, iar numărul victimelor continuă să crească.

Ultimele informaţii au fost oferite de Consiliul pentru Managementul şi Reducerea Riscului de Dezastru Naţional (CMRRDN), agenţie desemnată de guvernul filipinez, la care se adaugă cifrele calculate şi de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Distrugerile provocate de taifunul Haiyan

9,1 milioane: numărul persoanelor afectate de cea mai puternică furtună înregistrată în zona arhipelagului filipinez, potrivit CMRRDN. ONU estimează că ar fi, în realitate, 11,8 milioane de sinistraţi.

4 milioane: numărul copiilor afectaţi de pagubele furtunii.

2,5 milioane: numărul oamenilor care au nevoie de hrană şi apă potabilă, a transmis ONU.

1,9 milioane: numărul oamenilor care au fost evacuaţi.

3.631: numărul oamenilor consideraţi morţi.

12.487: numărul de răniţi

1.179: numărul persoanelor dispărute

273.375: numărul caselor afectate de furtună. Printre acestea se numără 153.098 de locuinţe care au fost complet distruse.

216,6 milioane de dolari: costurile pagubelor, de la infrastructură până la agricultură, evaluate până în momentul de faţă.

Ajutor internaţional pentru Filipine

Australia: 28 milioane de dolari donaţi de guvernul de la Sydney, la care se adaugă personal şi suplimente medicale.

SUA: 20 de milioane de dolari sub forma fondurilor imediate de ajutorare, nave şi avioane care au transportat ajutoarele, plus 300 de militari.

Marea Britanie: 16 milioane de dolari ca fonduri de ajutorare, la care se adaugă alte opt milioane de dolari din donaţiile publice.

Japonia: 10 milioane de dolari. Adiţional, autorităţile nipone au trimis şi 1.000 de soldaţi, nave şi avioane cu ajutoare, precum şi o echipă formată din 25 de medici.

China: 1,6 milioane de dolari. Iniţial, guvernul chinez a donat doar 100.000 de dolari, însă în urma unui val de critici dure, autorităţile şi-au mărit contribuţia.

Comisia Europeană: 17 milioane de dolari, destinaţi reabilitărilor şi reconstrucţiilor.

ONU: Naţiunile Unite fac apel la o donaţie urgentă de 301 de milioane de dolari pentru a interveni rapid în Filipine. 19% (58 de milioane de dolari) au fost deja furnizaţi, potrivit datelor actualizate vineri, iar cea mai mare parte din această sumă provine de la guvernele ţărilor enumerate mai sus.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Filipine: Bea Joy, „copilul minune” care a fost născut în timpul dezastrului cauzat de taifunul Haiyan

Un cuplu de filipinezi şi-a adus pe lume primul copil în timpul celui mai mare dezastru natural înregistrat de omenire, aducând speranţă printre ceilalţi sinistraţi din jurul lor. Deşi filipineza a născut în mijlocul unei camere umede, pline de murdărie şi resturi aduse de apă, bebeluşul ei a fost considerat o minune într-o perioadă în care supravieţuitorii îşi plâng rudele şi persoanele dragi ucise de supertaifunul Haiyan.

În Filipine, nenorocirile se ţin lanţ: arhipelagul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 4,5. O nouă furtună s-a abătut asupra ţării

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 a fost resimţit marţi în oraşul Tagbilaran, situat pe insula Bohol din Filipine, arhipelag afectat grav de taifunul Haiyan, relatează Manila Bulletin, în ediţia electronică.

Autorităţile din Filipine au instituit starea de calamitate naţională

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a instituit starea de calamitate naţională cu scopul de a accelera eforturile de ajutorare a victimelor taifunului Haiyan, care se presupune că a provocat moartea a circa 10.000 de persoane, informează BBC.

Taifunul Haiyan a lovit astăzi Vietnamul, după ce a făcut dezastru în Filipine

Astăzi, taifunul care făcut dezastru în Filipine  a ajuns pe coasta Vietnamului, unde a luat deja viaţa a şase oameni, şi în sudul Chinei, unde a provocat primele pagube materiale, asta chiar dacă a slăbit în intesitate. Aproape 900 de mii de persoane din 11 provincii au fost evacuate în zone sigure.

FOTO VIDEO Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor taifunului Haiyan: „Oamenii se transformă în zombi căutând hrană”

Una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată a ucis cel puţin 10.000 de oameni în Filipine, potrivit unui oficial al poliţiei locale. Supravieţuitorii au povestit despre experienţele traumatizante şi despre imaginile corpurilor neînsufleţite din stradă, despre filipinezii izolaţi care, asemenea unor zombi, umblă după hrană şi apă potabilă, precum şi despre hoţii care atacă echipele cu ajutoare umanitare.

VIDEO FOTO Scene de coşmar în Filipine după trecerea taifunului Haiyan. Sinistraţii jefuiesc morţii pentru a supravieţui

Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulşi, maşini răsturnate şi supravieţuitori înspăimântaţi pe străzi aşa arată mare parte din Filipine după trecerea taifunului Haiyan, însoţit de valuri de mai mulţi metri înălţime şi rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră.

Una dintre cele mai puternice furtuni din istorie face ravagii în Filipine: valuri de cinci metri şi vânturi de 380 km/oră

Unul dintre cele mai puternice taifunuri înregistrate vreodată în istorie a lovit sudul Filipinelor vineri dimineaţă, iar meteorologii avertizează că daunele vor fi „catastrofale”. Vânturile ating o viteză de 380 de kilometri pe oră la rafală - foarte puţine construcţii pot rezista la această intensitate, spun specialiştii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite