Autorităţile din Filipine au instituit starea de calamitate naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a instituit starea de calamitate naţională cu scopul de a accelera eforturile de ajutorare a victimelor taifunului Haiyan, care se presupune că a provocat moartea a circa 10.000 de persoane, informează BBC.

Într-o declaraţie oficială, şeful statului filipinez a anunţat că cele mai grav afectate provincii sunt Leyte şi Samar, două regiuni care au suferit distrugeri masive şi numeroase pierderi de vieţi omeneşti.

Sute de mii de persoane au fost nevoite să părăsească zonele natale după ce vânturile puternice şi inundaţiile le-au distrus casele. Se estimează că peste nouă milioane de persoane au fost afectate în Filipine, majoritatea lor încercand să supravieţuiască acum fără hrană, apă potabilă sau adăpost.

Mii de supravieţuitori aşteaptă cu disperare ca autorităţile să ajungă la ei. În Tacloban, unul dintre cele mai afectate oraşe din Filipine, operaţiunile de ajutorare sunt ineficiente, afirmă trimisul special al postului BBC.

„Aşteptăm ajutor. Dacă este posibil, vă rugăm să ne aduceţi mâncare. Nu avem nimic de mâncare”, a spus o femeie a cărei casă a fost pusă la pământ de taifunul Haiyan.

În Tacloban, din provincia Leyte, situaţia este una extrem de gravă, după ce furtuna masivă a lăsat în urmă clădiri prabuşite şi zeci de cadavre îngrămădite pe marginea drumurilor. De asemenea, oraşul Baco, aflat în provincia Mindoro, este acoperit de apă în proporţie de 80 %, a declarat un reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

image

FOTO: Reuters.

Un ajutor internaţional sub forma alimentelor şi a asistenţei medicale, organizat de Crucea Roşie, alături de mai multe state, este pe cale să ajungă în cele mai afectate zone din Filipine. De asemenea, armata filipineză distribuie alimente şi apă pentru o serie de locuitori.

„Situatia poate fi descrisă ca fiind o nebunie totală”, a spus şeful Crucii Roşii din Filipine, Richard Gordon.

Situaţia deceselor înregistrate oficial este de 942 de persoane, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei filipineze. Bilanţul însă este aşteptat să crească semnificativ în zilele următoare. Conform datelor ONU, circa 660.000 de persoane au fost strămutate dintr-un total de 9,8 milioane de persoane afectate.

image

FOTO: Reuters.

Mai multe avioane şi nave americane militare sunt folosite pentru ajutorarea celor afectaţi de taifunul Haiyan. Alte state s-au angajat de asemenea să ofere asistenţă financiară autorităţilor filipineze: Marea Britanie - 15 milioane de dolari, Australia - 9 milioane de dolari, Comisia Europeană - 3 milioane de euro, iar China - 200.000 de dolari.


Citeşte şi:

VIDEO Autorităţile din Filipine se gândesc să instituie starea de urgenţă

Autorităţile din Filipine continuă să lupte cu dezastrul lăsat de cel mai mare taifun înregistrat vreodată în lume. Acestea au anunţat că iau în calcul instituirea legii marţiale sau a stării de urgenţă din cauza pagubelor uriaşe şi a jafurilor în creştere.

FOTO VIDEO Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor taifunului Haiyan: „Oamenii se transformă în zombi căutând hrană”

Una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată a ucis cel puţin 10.000 de oameni în Filipine, potrivit unui oficial al poliţiei locale.

VIDEO FOTO Scene de coşmar în Filipine după trecerea taifunului Haiyan. Sinistraţii jefuiesc morţii pentru a supravieţui

Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulşi, maşini răsturnate şi supravieţuitori înspăimântaţi pe străzi aşa arată mare parte din Filipine după trecerea taifunului Haiyan, însoţit de valuri de mai mulţi metri înălţime şi rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite