În Filipine, nenorocirile se ţin lanţ: arhipelagul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 4,5. O nouă furtună s-a abătut asupra ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nouă furtună tropicală s-a abătut asupra arhipelagului Filipine FOTO Reuters
O nouă furtună tropicală s-a abătut asupra arhipelagului Filipine FOTO Reuters

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 a fost resimţit marţi în oraşul Tagbilaran, situat pe insula Bohol din Filipine, arhipelag afectat grav de taifunul Haiyan, relatează Manila Bulletin, în ediţia electronică.

Cutemurul s-a produs marţi, la ora locală 13.21 (07.21 ora României), la o adâncime de nouă kilometri şi la 31 de kilometri nord-est de Tagbilaran, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie şi seismologie (PhiVolcs).

USGS a anunţat că seismul a avut 4,8 grade pe scara magnitudinii de moment şi s-a produs la o adâncime de 68 de kilometri şi la 45 de kilometri est-nord-est de Tagbilaran.

PhiVolcs susţine că acesta este o replică a seismului cu magnitudinea de 7,2 produs în insula Bohol la 15 octombrie.

Insula Bohol se află la sud de zona puternic devastată de taifunul Haiyan.

Nici nu a trecut bine taifunul Haiyan că furtuna tropicală Zoraida a lovit marţi dimineaţă sudul Filipinelor şi se îndreaptă spre nord-vest cu o viteză de 30 de kilometri pe oră.

Vântul va ajunge la o viteză de 55 de kilometri pe oră. Furtuna va trece pe urmele supertaifunului Haiyan. În 30 de regiuni a fost emisă stare de alertă, în unele din ele, şcolile au fost închise.

Furtuna Zoraida este însoţită de ploi foarte puternice, care se vor produce pe o rază de 150 de kilometri. Ploile pot provoca noi inundaţii şi alunecări de teren, mai ales că solul este deja suprasaturat de apă în urma supertaifunului.

Autorităţile au instituit stare de calamitate naţională în Filipine, după ce taifunul Haiyan a lăsat insulele într-un haos absolut. Stihia a trecut, dar milioane de filipinezi luptă acum pentru supravieţuire. Ultimul bilanţ oficial arată că 1.800 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma calamităţii.

"Declarăm starea de calamitatea naţională pentru a grăbi eforturile Guvernului în ce priveşte salvarea oamenilor şi curăţarea provinciilor afectate de taifunul Haiyan", a declarat preşedintele din Filipine, Benigno Aquino.

Starea de calamitatea naturală presupune că Guvernul poate controla preţurile produselor de primă necesitate şi a serviciilor, pentru a evita o creştere artificială a acestora.

Între timp, în oraşul Tacloban, oamenii, rămaşi alimente, apă sau medicamente, luptă pentru supravieţuire: "Suntem foarte flămânzi şi însetaţi. De asta am venit aici. Poate aveţi apă sau mâncare, să ne ajutaţi", a declarat un localnic.

Cadavrele zac pe drumuri, iar unii oameni jefuiesc tot ce le stă în cale sau scotocesc printre ruine, în speranţa că vor găsi hrană şi îmbrăcăminte. Aproximativ 9.000.000 de filipinezi au rămas în voia sorţii.

Întreaga lume a sărit în ajutorul acestor oameni disperaţi. Iar ONU a anunţat că va aloca un ajutor financiar de 25 de milioane de dolari pentru Filipine.

Chiar dacă primele ajutoare umanitare au ajuns în ţară, autorităţile sunt neputincioase şi nu le pot trimite în regiunile cele mai afectate, întrucât taifunul a distrus drumurile naţionale şi aeroporturile.

SUA au trimis un portavion spre Filipine

Pentagonul a ordonat luni portavionului George Washington şi altor nave ale flotei americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda ajutor sinistraţilor taifunului Haiyan, transmite AFP.
 
George Washington, care transportă 5.000 de marinari şi peste 80 de avioane, se află în prezent la Hong Kong şi urmează să ridice ancora luni seară, ora Washingtonului, a explicat ministerul american al apărării într-un comunicat.

Taifunul Haiyan, unul dintre cele mai violente care au lovit vreodată uscatul, a măturat centrul arhipelagului filipinez cu vânturi de peste 300 de kilometri la oră şi o succesiune de valuri uriaşe care s-au soldat cu peste 10.000 de morţi, potrivit bilanţului provizoriu al autorităţilor locale.
 

citeşte şi:

Autorităţile din Filipine au instituit starea de calamitate naţională

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a instituit starea de calamitate naţională cu scopul de a accelera eforturile de ajutorare a victimelor taifunului Haiyan, care se presupune că a provocat moartea a circa 10.000 de persoane, informează BBC.

FOTO Filipine: Bea Joy, „copilul minune” care a fost născut în timpul dezastrului cauzat de taifunul Haiyan

Un cuplu de filipinezi şi-a adus pe lume primul copil în timpul celui mai mare dezastru natural înregistrat de omenire, aducând speranţă printre ceilalţi sinistraţi din jurul lor. Deşi filipineza a născut în mijlocul unei camere umede, pline de murdărie şi resturi aduse de apă, bebeluşul ei a fost considerat o minune într-o perioadă în care supravieţuitorii îşi plâng rudele şi persoanele dragi ucise de supertaifunul Haiyan.

Taifunul Haiyan a lovit astăzi Vietnamul, după ce a făcut dezastru în Filipine

Astăzi, taifunul care făcut dezastru în Filipine  a ajuns pe coasta Vietnamului, unde a luat deja viaţa a şase oameni, şi în sudul Chinei, unde a provocat primele pagube materiale, asta chiar dacă a slăbit în intesitate. Aproape 900 de mii de persoane din 11 provincii au fost evacuate în zone sigure.

VIDEO FOTO Scene de coşmar în Filipine după trecerea taifunului Haiyan. Sinistraţii jefuiesc morţii pentru a supravieţui

Case rase din temelii, stâlpi de electricitate smulşi, maşini răsturnate şi supravieţuitori înspăimântaţi pe străzi aşa arată mare parte din Filipine după trecerea taifunului Haiyan, însoţit de valuri de mai mulţi metri înălţime şi rafale de vânt cu intensificări de până a 315 kilometri pe oră.

FOTO VIDEO Mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor taifunului Haiyan: „Oamenii se transformă în zombi căutând hrană”

Una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată a ucis cel puţin 10.000 de oameni în Filipine, potrivit unui oficial al poliţiei locale. Supravieţuitorii au povestit despre experienţele traumatizante şi despre imaginile corpurilor neînsufleţite din stradă, despre filipinezii izolaţi care, asemenea unor zombi, umblă după hrană şi apă potabilă, precum şi despre hoţii care atacă echipele cu ajutoare umanitare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite