INFOGRAFIE Lupta pentru supravieţuire face victime în Filipine: opt morţi după prăbuşirea zidului unui depozit de orez jefuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt persoane au fost ucise în timp ce zidul unui depozit de orez jefuit de supravieţuitorii taifunului Haiyan din Filipine s-a prăbuşit, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Autorităţii naţionale pentru alimentaţie, relatează AFP.

"Un zid al depozitului nostru s-a prăbuşit şi opt persoane au fost zdrobite şi ucise pe loc", marţi, la Alangalang, pe insula Leyte, una dintre cele mai afectate de catastrofă, a precizat Rex Estoperez.

Poliţiştii şi soldaţii păzeau zona care aparţine acestei agenţii a Guvernului, dar au fost depăşiţi de mulţimea care a furat peste 100.000 de saci de orez, a adăugat el.

"Era nevoie într-adevăr de multe persoane pentru a lua atâţia saci", a menţionat el, precizând că un sac cântărea 50 de kilograme.

"Personalul nostru era acolo, dar nu a putut face nimic fără să rişte să se pună în pericol".

La cinci zile după trecerea taifunului Haiyan, unul dintre cele mai puternice care au ajuns vreodată pe uscat, însoţit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră şi valuri de peste cinci metri, supravieţuitorii din zonele cele mai afectate nu au apă şi electricitate.

În timp ce ajutorul vine treptat, unii dintre ei, înfometaţi, s-au înarmat pentru a jefui clădirile încă în picioare, în căutare de hrană.

Această situaţie a determina autorităţile în ultimele zile să impună restricţii de circulaţie şi să mobilizeze sute de soldaţi la Tacloban, capitala insulei Leyte, la 17 kilometri de depozitul de orez jefuit marţi.

ONU se teme că 10.000 de persoane au murit doar în oraşul Tacloban.

Autorităţile filipineze au instituit starea de catastrofă naţională, marţi, iar amploarea pagubelor se conturează puţin câte puţin, la cinci zile de la trecerea taifunului Haiyan, care ar fi provocat moartea a mii de persoane. Naţiunile Unite au afirmat că este posibil un bilanţ de peste 10.000 de morţi doar în oraşul Tacloban şi a prevenit că trebuie „aşteptat ce e mai rău“ de la bilanţul definitiv.

 „Totul este distrus“, a descris generalul american Paul Kennedy, sosit luni pe insula Leyte cu aproimativ 90 de puscaşi marini şi două avioane C-130 pline cu provizii şi materiale, avangarda unui ajutor american care va include în jur de 15 aparate, printre care MV-22 Osprey, aparate hibride care permit decolarea la fel ca un elicopter şi pot astfel ajunge în zone greu accesibile.

Pentagonul a ordonat de asemenea portavionului George-Washington şi altor nave americane să se îndrepte spre Filipine pentru a acorda asistentă. Portavionul transportă 5.000 de militari şi peste 80 de aeronave. Această navă va fi însoţită de două crucişatoare şi un distrugator, echipate cu elicoptere. Acestea se vor întâlni în zona cu un alt distrugator şi o navă de aprovizionare, care sunt deja pe drum.

Echipele de salvare caută să transporte corturi, alimente şi provizii medicale la Tacloban, oraş de coastă cu 220.000 de locuitori care este acum doar un câmp acoperit cu dărâmături şi cadavre unde mirosul descompunerii se simte în aer.

Situaţia este disperată pentru că nici nu a trecut bine taifunul Haiyan că furtuna tropicală Zoraida a lovit marţi dimineaţă arhipelagul . Şi pentru ca starea de groază a oamenilor să atingă maximul, partea de sud, puternic afectată de taifunul Haiyan, a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 4,5.

infografie
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite