Sute de soldați și mercenari ruși se revarsă în Libia. Ce urmărește Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia și-a consolidat prezența militară în Libia în ultimele luni, potrivit unei investigații realizate în comun de publicația independentă Verstka și proiectul „All Eyes on Wagner”. Libia este în război civil de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, iar Rusia este acuzată de multă vreme de amestec în conflict. Acum, după câte se pare, Kremlinul trimite mai multe echipamente militare în Libia și redistribuie trupe regulate deghizate în mercenari, alături de recruți din operațiunile Wagner Group în Africa.

Soldați fac exerciții militare în Libia FOTO Milinfo Live via Meduza
Soldați fac exerciții militare în Libia FOTO Milinfo Live via Meduza

„Schimbări tectonice”

În ultimele trei luni, Rusia a început să transfere activ personal militar și mercenari în Libia, potrivit observațiilor Verstka. Aceste forțe sunt concentrate în principal în estul Libiei, o regiune aflată sub controlul lui Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naționale Libiene și un aliat al Kremlinului.

O sursă din cadrul unei agenții de securitate libiană a raportat că cel puțin 1.800 de militari ruși au sosit în țară doar în ultimele două săptămâni. Unii au fost trimiși în Niger, în timp ce alții au rămas în Libia în așteptarea unor ordine suplimentare.

Un militar le-a spus jurnaliştilor că împreună cu câteva sute de soldaţi din forţele speciale au fost redistribuiţi din Ucraina la începutul anului. Alți mii de luptători – atât soldați profesioniști, cât și mercenari din Wagner Group (Africa) – au sosit în Libia între februarie și aprilie. Militarii au recunoscut că prezenţa lor în Libia este neoficială, aflându-se acolo în calitate de membri ai companii militare private, pe care nu au numit-o.

De la începutul lunii martie, personal și echipament militar rus au fost depistați în cel puțin 10 locații din estul Libiei. Trupele ruse sunt staționate inclusiv în jurul bazelor militare importante, precum Baza Aeriană Al Jufra și Baza Aeriană Ghardabiya.

Surse spun că o parte din personalul militar rus nou sosit este implicat în pregătirea soldaților locali și a noilor recruți din companiile militare private, în timp ce alții îndeplinesc misiuni de luptă, precum asigurarea transportului de echipamente militare.

„Nu a fost niciodată așa tam-tam; Aici au loc schimbări tectonice”, a comentat un soldat rus din Libia. „Cred că se pregătește un ditamai haosul”.

Indiciile

Datele de localizare de la utilizatorii Telegram arată o creștere a activității în jurul site-urilor militare din Libia. Pe 5 martie, soldatul rus cunoscut ca „Andrei”, care anterior se afla într-un oraș unde sunt pregătire trupe ruse pentru războiul din Ucraina, a apărut la o bază aeriană  și la nici două săptămâni Armata Națională a efectuat exerciții militare acolo.

La începutul lui mai, Andrei a apărut alături de un alt soldat rus, Pavel Vavilov, posibil nou recrut, la o altă bază militară. Fost agent de pază, acesta a fost condamnat pentru furt. Un alt cont Telegram legat de Vavilov arată o mașină cu plăcuță de înmatriculare din autoproclamata „Republică Populară Lugansk” în fotografia de profil.

Creștere a transporturilor militare

În ultimele săptămâni, a existat o creștere notabilă a transporturilor de arme și vehicule de transport rusești din Siria către Libia. În fotografiile publicate pe 30 martie de canalul rus Telegram pro-război Military Informant, mai multe vehicule blindate rusești Tigr pot fi văzute la exercițiile Armatei Naționale a Libiei.

Rusia trimite o cantitate mare de echipament militar în Libia pe mare. O sursă a declarat pentru Verstka că a escortat personal echipamente dintr-un „port militar” la diferite „baze militare”. În unele cazuri, echipamentul ajunge în Libia prin portul Tartus din Siria. De exemplu, pe 2 aprilie, două nave rusești de debarcare - Alexandr Otrakovski și Ivan Gren - au fost observate în acest port.

Potrivit anchetatorilor open-source, aceasta a marcat al cincilea astfel de transport din ultimele șase săptămâni. Imaginile din satelit arată că, de atunci, navele au continuat să facă călătorii înainte și înapoi.

Jalel Harchaoui, expert în Libia la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), a atras atenția asupra faptului că personalul militar rus este redistribuit la baza Brak al-Shati din Libia. Potrivit acestuia, numărul personalului vorbitor de limbă rusă de la bază a crescut cu aproximativ 25% în ultimele săptămâni.

Datele de geolocalizare arată, de asemenea, un flux constant de personal militar rus sosind în portul Tartus din Siria, care a devenit un fel de centru de redistribuire a resurselor militare. Printre aceștia se numără și infanteristul marin Anton Zaikin, în vârstă de 19 ani, care era staționat la Baltiusk, în regiunea Kaliningrad din Rusia, la începutul anului 2024. La începutul acestei luni, el se mutase în Siria.

O mișcare strategică

Turcia, SUA și alte țări au acuzat în mod repetat Rusia că se amestecă în conflictul libian, inclusiv prin folosirea mercenarilor Grupului Wagner. Investigațiile jurnalistice au confirmat că mercenari ruși sunt prezenți în Libia cel puțin din 2019, iar experții cred că Kremlinul îl sprijină pe Khalifa Haftar încă din 2018.

În 2023, oficialii ruși și Haftar au purtat primele negocieri publice de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În august, adjunctul ministrului rus al apărării Yunus-bek Yevkurov s-a întâlnit cu acesta în Libia, iar în septembrie, Haftar a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova. Ulterior, au apărut mai multe relatări în mass-media despre planurile Kremlinului de a construi o bază navală rusă în Tobruk, Libia (unde sosesc mărfurile militare rusești din Siria).

În ianuarie 2024, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să trimită un număr mare de trupe în regiune, Evkurov a vizitat din nou Libia, întâlnindu-se cu Haftar la Benghazi. Sursele Verstka spun că nu departe de acest oraș funcționează deja o nouă bază de pregătire militară rusă. Potrivit surselor Verstka și All Eyes on Wagner, contingentul rus din Libia este controlat de patru comandanți care au fost anterior în Siria.

Ce urmărește Rusia

„Cred că rușii pariază pe un război în interiorul Tripolii între miliții, așa că vor schimba viteza”, a spus o sursă militară. O altă sursă a sugerat că afluxul actual de echipamente rusești și repoziționarea trupelor sunt menite să înlocuiască forțele Grupului Wagner în Libia și să deschidă calea pentru desfășurări ulterioare în alte țări africane.

Jalel Harchaoui, analistul RUSI, a remarcat că o prezență sporită în Libia se aliniază cu multe dintre interesele regionale strategice ale Rusiei. „Libia oferă un acces extrem de valoros la Marea Mediterană, acționează ca un flanc sudic pentru a exercita presiuni asupra NATO și UE și întărește dialogul cu alte țări arabe cheie”, a explicat el. „Servește, de asemenea, ca o poartă către țările din Africa Subsahariană, oferind o rută strategică către țări precum Sudan, Niger și nu numai”, adaugă expertul.

În opinia acestuia, cooperarea cu familia Haftar permite Kremlinului să atingă aceste obiective, reducând în același timp costurile. „În linii mari, familia Haftar recompensează Moscova din punct de vedere material și financiar pentru că face lucruri care sunt deja în interesul ei”, crede Harchaoui.

Activitatea militară sporită din regiune poate avea de-a face și cu presiunea crescută pentru ca Libia să organizeze alegeri. Deși au existat mai multe încercări de a organiza alegeri, planurile au fost adesea amânate sau întrerupte din cauza escaladării conflictului militar. ONU a cerut de urgență organizarea de alegeri pentru a împiedica țara să alunece și mai mult în război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite