Rusia recurge la tacticile ucigașe din Siria. „Lovitura dublă” cu rachete pentru a ucide membrii echipelor de salvare

0
Publicat:

Rusia a lansat vineri mai multe rachete asupra orașului-port ucrainean Odesa, ucigând și rănind zeci de civili, inclusiv membri ai serviciilor de urgență care căutau supraviețuitori.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a declarat că după ce o lovitură inițială a lovit orașul, salvatorii săi au ajuns rapid la fața locului pentru a căuta civili răniți, a sorta resturile și pentru a stinge incendiile. În acest timp, Rusia a tras o a doua rachetă în același loc.

Cel puțin 14 persoane au fost ucise în atac, inclusiv un paramedic și un salvator, a declarat guvernatorul regional Odesa, Oleh Kiper. Alte 46 de persoane au fost rănite, inclusiv șapte salvatori.

Infrastructura civilă, inclusiv casele private, a fost, de asemenea, avariată de atacul, pe care Rusia l-a efectuat folosind rachete balistice Iskander lansate din peninsula Crimeea ocupată, potrivit Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei.

Acest tip de bombardament cu rachete este cunoscut sub numele de lovitură dublă, o tactică brutală care este concepută pentru a provoca victime maxime prin atragerea trecătorilor și a salvatorilor prin prima explozie, pentru ca apoi să țintească același loc într-un atac ulterior.

Rusia a desfășurat lovituri duble în alte orașe ucrainene de-a lungul războiului, dar această strategie mortală nu este neapărat nouă pentru Moscova, deoarece a folosit-o la scară largă în Siria, omorând civili și salvatorii.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

„Este absolut necruțător să lovești două ori aceeași locație în decurs de câteva minute, provocând moartea și rănirea persoanelor care veniseră rapid să-i ajute pe supraviețuitori”, a declarat un oficial al Națiunilor Unite după o astfel de lovitură rusă dublă în august 2023, numind-o o „încălcare gravă a dreptului internațional umanitar” care „încălcă orice principiu al umanității”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept "absolut josnic" vineri atacul Rusiei asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, conform ultimului bilanţ făcut public de autorităţile ucrainene, informează AFP.

"Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului", a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de ruşi au avariat infrastructura civilă şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate în oraşul din sudul ţării, a declarat guvernatorul regiunii Oleh Kiper la televiziunea naţională.

Unii locuitori din Odesa nu aveau vineri gaze şi electricitate în urma acestor atacuri, a spus el.

"Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua... Aceasta este o racheta foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute", a declarat Kiper.

Un medic şi un salvator au fost ucişi de o a doua rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a veni în ajutorul persoanelor rănite în primul atac. Zeci de persoane au suferit răni grave, a adăugat Kiper.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un "răspuns corect" din partea forţelor ucrainene pentru ceea ce a spus că a fost un atac "josnic" asupra unui oraş care a fost atacat de drone sau rachete ruseşti aproape în fiecare zi în această lună.

"Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect", a declarat Zelenski pe Telegram.

Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, creând cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local în Odesa.

O clădire cu trei etaje a fost distrusă în atac, precum şi cel puţin 10 case particulare, a precizat comandamentul militar din sud.

Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, a fost mult timp ţinta atacurilor ruseşti, în special după ce Moscova a renunţat la un acord negociat de ONU care permitea traversarea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Odesa, în doliu

Regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, a fost sâmbătă în doliu după moartea a 20 de oameni în atacul cu rachete ruseşti de vineri împotriva unei zone rezidenţiale, cel mai letal de până acum, a declarat şeful Administraţiei Militare a provinciei, Oleg Kiper.

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), oraşul şi regiunea au declarat zi de doliu pentru cele 20 de decese înregistrate în cel mai grav atac terorist rus din Odesa în ceea ce priveşte numărul de victime", a scris el pe canalul Telegram.

Kiper, care a transmis încă o dată condoleanţe familiilor victimelor, declarase vineri seara că printre morţi se numără un medic şi un salvator de la Serviciul de Stat de Urgenţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite