Summitul dictatorilor. Kim Jong-un a ajuns în Rusia după o călătorie de două zile cu trenul lui blindat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul nord coreean a ajuns în Rusia cu trenul său blindat și se preconizează ca întâlnirea dintre Kim Jong-Un și Vladimir Putin în condiții drastice de securitate, ținând cont că amândoi sunt paranoici în privința securității personale.

Kim Jong-Un a ajuns în Rusia cu un tren blindat FOTO Profimedia
Kim Jong-Un a ajuns în Rusia cu un tren blindat FOTO Profimedia

Analiștii cred că Vladimir Putin îl va primi pe Kim Jong-un într-un orășel izolat din Extremul Orient Rus, care găzduiește cosmodromul construit de ruși după destrămarea URSS. Toată planeta urmărește discuțiile dintre liderii rus și nord-coreean, primele față în față în ultimii cinci ani. Putin vrea muniție și armament, pentru că are mare nevoie de ele pe frontul din Ucraina.

Kim Jong-un vrea tehnologie nucleară și spațială, dar și alimente, pentru că nord-coreenii se confruntă cu o criză alimentară profundă. Momentul și locul exact al întâlnirii vor fi confirmate în ultima clipă, tocmai pentru că ambii lideri sunt paranoici în privința securității personale.

Trenul lui Kim - foarte luxos, puternic blindat și extrem de lent, care atinge cel mult 60 de kilometri pe oră, a plecat din Phenian în urmă cu două zile.

Jeon Ha-kyu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Seul: „Ministerul Apărării Naționale crede că Kim Jong-un probabil a intrat în Rusia în această dimineață. Având în vedere numărul mare de militari care îl însoțesc, urmărim cu atenție dacă negocierile legate de arme și transfer de tehnologie între Coreea de Nord și Rusia vor avea loc.”

Matt Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Reamintim ambelor țări că orice transfer de arme din Coreea de Nord către Rusia ar încălca numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU. Noi, bineînțeles, am aplicat cu strictețe sancțiunile noastre contra entităților care finanțează războiul Rusiei.”

Chiar înainte ca Putin și Kim să se întâlnească, analiștii politici consideră că summitul dictatorilor arată în primul rând cât de izolați sunt amândoi. De aceea au și nevoie unul de celălalt, mai ales că marele absent din ecuație este China.

În principiu, este alături de ambele regimuri autoritare, dar în practică este foarte prudentă în declarații și acțiuni, pentru că interesul primar al Beijingului este de fapt competiția globală cu Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite