Putin îl curtează pe Kim: mesajul transmis la 75 de ani de la apariția Coreei de Nord. Paradă la Phenian | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin l-a felicitat pe Kim Jong-un cu cea de-a 75-a aniversare a proclamării Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), pledând pentru întărirea cooperării bilaterale „în toate direcţiile”.

Vladimir Putin și Kim Jong-un FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin și Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

„Sunt convins că graţie eforturilor noastre comune vom continua să consolidăm legăturile bilaterale în toate direcţiile”, a declarat Putin în mesajul de felicitare adresat lui Kim, citat de Kremlin.

„Aceasta corespunde în întregime intereselor popoarelor noastre” şi ajută la asigurarea „securităţii şi stabilităţii în Peninsula Coreeană şi în Asia de Nord-Est”, asigură liderul rus, potrivit Kremlinului.

„Cu trei sferturi de secol în urmă, Uniunea Sovietică a fost prima care a recunoscut noul stat suveran care a apărut pe teritoriul coreean”, a subliniat Putin, continuând că „de atunci, relaţiile dintre ţările noastre se bazează mereu pe principiile prieteniei, bunei vecinătăţi şi respectului reciproc”.

„Vă doresc cu sinceritate o sănătate robustă şi succes, iar tuturor cetăţenilor Coreei de Nord le doresc pace şi prosperitate”, a conchis liderul de la Kremlin, devenit izolat pe plan internațională după ce și-a trimis soldații în Ucraina.

Paradă în Coreea de Nord

Regimul de la Phenian a organizat sâmbătă o paradă a „forțelor paramilitare” pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a proclamării RPDC. Le eveniment au participat delegaţii din China și Rusia.

Aparent Phenianul nu a prezentat la această paradă arme interzise, cum ar fi rachetele sale balistice intercontinentale.

Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat brigăzi paramilitare în uniformă, unele pe tractoare sau camioane mari roşii, în timp ce dictatorul Kim Jong-un şi fiica sa aplaudau şi zâmbeau.

Kim s-a întâlnit cu delegaţia chineză condusă de Liu Guozhong, vicepremier al Consiliului de Stat. Aceasta este cea de-a doua vizită în decurs de şase săptămâni a unor înalţi oficiali chinezi, într-un moment în care Phenianul îşi relaxează controalele anti-COVID la graniţă. Cele două părţi şi-au anunţat intenţia de a continua să-şi „intensifice coordonarea şi cooperarea”, scrie KCNA, un oficios al regimului de la Phenian.

La eveniment au luat parte şi diplomaţi ruşi, precum şi un ansamblu de dansuri şi cântece al armatei ruse care a venit la Phenian cu această ocazie, a relatat aceeaşi media de stat nord-coreeană.

De altfel, Moscova şi-a sporit prezenţa oficială în Coreea de Nord cu puţin timp înainte de această paradă, ambasada sa la Phenian declarând săptămâna aceasta că i s-a permis să aducă 20 de diplomaţi şi tehnicieni într-o primă rotaţie de personal de acest tip din 2019.

Potrivit presei de stat chineze, Xi Jinping „l-a felicitat pe Kim Jong-un în cadrul unei convorbiri telefonice” cu ocazia acestei aniversări.

„Pentru nord-coreeni, este o nouă confirmare a faptului că ei pot conta pe sprijinul Chinei şi o frumoasă confirmare că, de la războiul în Ucraina, Rusia nu are altă opţiune decât să susţină Coreea de Nord”, a declarat analistul Andrei Lankov.

Putin vrea arme din partea lui Kim

Prezenţa demnitarilor chinezi şi ruşi la Phenian intervine în contextul în care Washingtonul susţine că Kim Jong-un vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin în Rusia pentru a discuta despre livrări de arme către armata rusă.

Liderul nord-coreean îşi părăseşte foarte rar ţara şi nu a mai făcut-o de la începutul pandemiei de COVID-19.

Responsabili americani au declarat pentru „The New York Times” că Kim se va deplasa probabil cu trenul blindat la Vladivostok, pe coasta rusă a Pacificului, pentru a se întâlni acolo cu Putin.

Lankov a declarat pentru AFP că o întâlnire Kim-Putin este „probabilă” pentru că, potrivit Moscovei, „cu un pic de diplomaţie, Coreea de Nord poate fi utilizată ca un instrument pentru a influenţa comportamentul SUA, al Coreei de Sud” şi al altor ţări cu privire la războiul în Ucraina.

Apropierea între Moscova şi Phenian şi, în special, eventuale exerciţii navale constituie un „şantaj diplomatic lejer” faţă de Washington, a adăugat el.

Cooperarea crescândă între China, Rusia şi Coreea de Nord, asociată absenţei lui Xi la summitul G20 în India, „dă impresia unei fisuri crescânde în peisajul geopolitic al Asiei”, a declarat la rândul său Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Cea mai mare parte a actorilor din regiune doresc evitarea unui nou război rece, dar aceasta pare din ce în ce mai dificil pe măsură ce Beijingul şi Moscova susţin Phenianul”, a apeciat el.

Expertul a adăugat totuşi că „un important contract de armament între Rusia şi Coreea de Nord, încălcând numeroase sancţiuni internaţionale, ar trebui să îngrijoreze Beijingul”.

În această săptămână, Phenianul a prezentat primul său „submarin nuclear tactic de luptă”, dar armata sud-coreeană a declarat că aparatul nu ar fi încă operaţional, comentează AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite