SUA și alte țări suspendă finanţarea UNWRA după acuzațiile Israelului că angajați ai agenției ar fi fost implicați în atacul Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA, Australia, Canada și Italia au suspendat finanţarea către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), după acuzaţiile Israelului potrivit cărora angajaţi ai acestei agenţii sunt suspectați a fi implicaţi în atacul grupării islamiste palestiniane Hamas asupra Israelului, în 7 octombrie.

Război Israel - Palestina. FOTO Profimedia

UNRWA a anunţat vineri că a primit informaţii de la Israel cu privire la "presupusa implicare a mai multor angajaţi ai săi" în atacul din 7 octombrie 2023, potrivit Agerpres.

"Pentru a proteja capacitatea agenţiei de a furniza ajutor umanitar, am decis să reziliez imediat contractele acestor membri ai personalului şi să deschid o investigaţie. Orice angajat care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin acţiuni judiciare", a declarat şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, într-un comunicat de presă. 

Cu peste 30.000 de angajaţi, UNRWA este cea mai mare organizaţie din Gaza în afară de aparatul guvernamental din enclava palestiniană.

Totodată, ONU a anunţat că secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a fost informat despre această situaţie şi că acesta este "îngrozit".

Washingtonul a anunţat câteva minute mai târziu suspendarea temporară a tuturor finanţărilor suplimentare către agenţie.

SUA "sunt extrem de îngrijorate de acuzaţiile conform cărora 12 angajaţi ai UNRWA ar fi putut fi implicaţi în atac", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a vorbit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a "sublinia necesitatea unei investigaţii rapide şi amănunţite în această problemă".

La rândul său, Ministerul de Externe israelian a cerut o "analiză internă exhaustivă a activităţilor Hamas şi a altor organizaţii teroriste" din cadrul UNRWA.

Australia, Canada și Italia au anunțat suspendarea finanțării UNRWA

Sâmbătă, ministrul de externe australian Penny Wong a declarat că este "profund îngrijorată" de acuzaţiile împotriva UNRWA."

„Vorbim cu partenerii noştri şi vom suspenda temporar plata finanţărilor recente. Salutăm răspunsul imediat al UNRWA, inclusiv rezilierea contractelor (a membrilor personalului - n.r.), precum şi anunţul unei investigaţii privind acuzaţiile împotriva organizaţiei", a scris ea pe reţeaua de socializare X. 

Wong a subliniat impactul "muncii vitale" a UNRWA pentru locuitorii din Gaza şi "cei peste 1,4 milioane de palestinieni care se adăpostesc în prezent în facilităţile sale".

La rândul său, ministrul canadian al dezvoltării internaţionale Ahmed Hussen a anunţat vineri că "Canada a suspendat temporar toate fondurile suplimentare pentru UNRWA în timp ce (agenţia) întreprinde o investigaţie amănunţită a acestor acuzaţii".

"Canada ia aceste acuzaţii extrem de în serios şi este strâns implicată cu UNRWA şi alţi donatori în această problemă. Dacă aceste acuzaţii se adeveresc, Canada se aşteaptă ca UNRWA să acţioneze imediat împotriva celor identificaţi ca fiind implicaţi în atacurile teroriste ale Hamas", a scris el pe X. El a subliniat că Ottawa este "profund îngrijorată de criza umanitară din Gaza şi continuă să solicite o tranzitare rapidă, durabilă şi nestingherită a ajutorului esenţial''.  

Italia a decis să suspende finanţarea către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), a anunţat sâmbătă ministrul de externe italian Antonio Tajani, relatează Reuters.

"Guvernul italian a suspendat finanţarea UNRWA după atacul atroce asupra Israelului din 7 octombrie" 2023, a postat Tajani pe platforma X, adăugând că o parte din aliaţii Italiei au luat deja o decizie similară.

Israelul vrea ca UNRWA să nu mai aibă niciun rol în Gaza după război

Israelul doreşte ca agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) să nu mai joace niciun rol în Gaza, a declarat şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz, informează AFP.

Guvernul israelian doreşte "să se asigure că UNRWA nu va face parte" din soluţie în teritoriul palestinian după războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a indicat Israel Katz, citat într-un comunicat, în care şi-a exprimat speranţa că toate activităţile agenţiei ''vor fi oprite''.

"Avertizăm de ani de zile: UNRWA perpetuează problema refugiaţilor, obstrucţionează pacea şi serveşte drept braţ civil al Hamas în Gaza", a transmis Katz, adăugând: "Vom lucra pentru a obţine sprijin bipartizan în Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte naţiuni la nivel global, pentru o politică menită să oprească activităţile UNRWA în Gaza".

De partea cealaltă, Hamas a denunţat sâmbătă "ameninţările şi şantajul" Israelului împotriva agenţiilor ONU, în urma acuzaţiilor că angajaţi ai UNRWA au participat la atacul Hamas din 7 octombrie, transmite AFP.

"Solicităm Naţiunilor Unite şi organizaţiilor internaţionale să nu cedeze ameninţărilor şi şantajului" din partea Israelului, a transmis mişcarea islamistă palestiniană într-un comunicat de presă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite