Noi mărturii cutremurătoare despre brutalitățile comise de Hamas împotriva femeilor de la festivalul Supernova: „În acea zi, am devenit un animal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii israelieni spun că teroriștii Hamas au comis brutalități asupra femeilor peste tot unde au lansat atacuri, de la festivalul rave la bazele militare de la granița cu Fâșia Gaza și kibbutz-uri, a arătat o investigație NYT, citată de Yahoo News.

Israelul continuă operațiunile în Gaza Foto EPA-EFE
Israelul continuă operațiunile în Gaza Foto EPA-EFE

O investigație realizată de NYT pe parcursul a două luni a scos la iveală noi detalii cutremurătoare cu privire la masacrul din 7 octombrie, stabilind că violențele împotriva femeilor nu au fost evenimente izolate, ci unele de amploare constituind un tipar de acțiune.

În baza unor înregistrări video, fotografii, date GPS de pe telefoanele mobile și interviuri cu peste 150 de persoane, între care martori, personal medical, soldați și consilieri, publicația americană a identificat cel puțin șapte locații în care femeile și fetele israeliene au fost agresate sexual și/sau mutilate.

Inițial,Gal Abdush, mamă a doi copii  dintr-un oraș muncitoresc din centrul Israelului, care a dispărut de la festivalul rave din noaptea de 7 octombrie împreună cu soțul ei, era cunoscută doar ca „femeia în rochie neagră”. Ea apărea într-o înregistrare video neclară întinsă pe spate, cu rochia ruptă și picioarele depărtate, imposibil de recunoscut din cauza arsurilor feței, în timp ce mâna dreaptă îi acoperă ochii.

Filmarea a fost făcută în primele ore ale zilei de 8 octombrie de către o femeie care își căuta o prietenă dispărută la locul atacului din sudul Israelului, unde, cu o zi înainte, teroriștii Hamas au masacrat sute de tineri israelieni care participau la un festival.

Mii de israelieni au reacționat, încercând cu disperare să afle dacă femeia în rochie neagră este prietena, sora sau fiica lor dispărută.

O familie a știut imediat cine este.

În timp ce teroriștii se apropiau, blocată pe o autostradă într-un șir de mașini pline de oameni care încercau să fugă de la petrecere, ea a trimis un ultim mesaj pe WhatsApp familiei sale: „Nu înțelegeți”.

Bazându-se în mare parte pe dovezile video - care au fost verificate de The New York Times - oficialii poliției israeliene au declarat că Abdush a fost violată, iar ea a devenit un simbol al ororilor la care au fost supuse femeile și fetele israeliene în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Patru martori au descris explicit violarea și uciderea unor femei în două locuri diferite de-a lungul rutei 232, aceeași autostradă pe care a fost descoperit trupul pe jumătate gol al lui Abdush.

Totodată, Times a intervievat mai mulți soldați și medici voluntari care au relatat despre găsirea a peste 30 de cadavre de femei și fete în preajma locului petrecerii, precum și în două kibbutz-uri într-o stare similară cu cea a lui Abdush, inclusiv mutilări genitale.

Anchetatorii din cadrul unității naționale de top a poliției israeliene, Lahav 433, au adunat în mod constant dovezi, dar nu au reușit să stabilească cifre precise, explicând că majoritatea victimelor au fost îngropate și că probabil nu vor ști niciodată cu exactitate. Nicio supraviețuitoare nu a vorbit public.

Poliția israeliană a recunoscut că, în timpul șocului și confuziei din 7 octombrie, cea mai mortală zi din istoria Israelului, nu s-a concentrat pe colectarea de probe de pe cadavrele femeilor, pe solicitarea de autopsii sau pe examinarea atentă a locurilor crimei. În acel moment, au spus autoritățile, ei erau preocupați să respingă atacul Hamas și să identifice morții.

În mijlocul haosului și al suferinței și pe fondul îndatoriri religioase evreiești multe cadavre au fost îngropate cât mai repede posibil. Cele mai multe nu au fost examinate, iar în unele cazuri, cum ar fi la scena festivalului, unde peste 360 de persoane au fost măcelărite în câteva ore, cadavrele au fost luate cu camioanele.

Această situație a făcut ca autoritățile israeliene să nu poată explica pe deplin familiilor ce s-a întâmplat cu cei dragi în ultimele lor clipe. Rudele lui Abdush, de exemplu, nu au primit niciodată un certificat de deces și încă mai caută răspunsuri.

„Strigăte fără cuvinte”

Sapir, o contabilă în vârstă de 24 de ani, a devenit unul dintre martorii cheie ai poliției israeliene. Ea nu dorește să fie identificată din teama că ar fi hărțuită tot restul vieții dacă i s-ar dezvălui numele de familie.

Ea a participat la festival împreună cu mai mulți prieteni și a oferit anchetatorilor mărturii explicite. Într-un interviu de două ore acordat NYT în sudul Israelului, a povestit că a văzut grupuri de bărbați înarmați cu arme grele violând și ucigând cel puțin cinci femei.

Ea a spus că la ora 8 dimineața, pe 7 octombrie, se ascundea sub crengile joase ale unui arbust bogat, chiar lângă Drumul 232, la aproximativ 5 km sud-vest de locul festivalului.  Fusese împușcată în spate și se simțea slăbită. S-a acoperit cu iarbă uscată și s-a străduit să stea nemișcată.

La aproximativ 15 metri de ascunzătoarea ei, a spus ea, a văzut motociclete, mașini și camioane venind și oprindu-se. Din ele au coborât „aproximativ 100 de bărbați", cei mai mulți dintre ei îmbrăcați în uniforme militare, iar câțiva în treninguri de culoare închisă. Ea a spus că bărbații s-au adunat de-a lungul drumului și au împărțit între ei puști de asalt, grenade, rachete mici - dar și femei grav rănite.

„Era ca un punct de adunare", a spus ea.

Prima victimă pe care a spus că a văzut-o a fost o tânără cu părul arămiu, cu sângele curgându-i pe spate și cu pantalonii până la genunchi. Un bărbat a tras-o de păr și a predat-o unui altul pentru a o viola, a spus Sapir, și de fiecare dată când ea tresărea, îi înfigea un cuțit în spate.

Ea a spus că a văzut apoi cum o altă femeie a fost „tăiată în bucăți”. În timp ce un terorist o viola, a spus ea, un altul a scos un cutter și i-a tăiat sânul.

„Unul continua să o violeze, iar al doilea i-a aruncat sânul altcuiva, care se joacă cu el, după care îl aruncă și cade pe jos", a spus Sapir.

Ea a spus că bărbații au tăiat-o pe față, iar apoi femeia a ieșit din raza ei vizuală. Cam în același timp, a spus ea, a văzut alte trei femei violate și teroriști cărând capetele tăiate ale altor trei femei.

Sapir a furnizat fotografii ale ascunzătorii sale și ale rănilor sale, iar oficialii poliției i-au coroborat mărturia și au publicat o înregistrare video în care aceasta, cu fața blurată, povestește ceea ce a văzut.

Yura Karol, un consultant în securitate în vârstă de 22 de ani, a declarat că se ascundea în același loc și că poate fi văzut într-una dintre fotografiile lui Sapir. El și Sapir făceau parte dintr-un grup de prieteni care s-au întâlnit la petrecere. Într-un interviu, Karol a spus că a fost martorul unei scene în care o femeie a fost violată și apoi ucisă.

Din acea zi, a spus Sapir, s-a luptat cu o erupție cutanată dureroasă care i s-a răspândit pe trunchi și abia poate dormi, trezindu-se noaptea, transpirată și cu inima bătându-i cu putere.

„În acea zi, am devenit un animal. Eram detașată emoțional, alertă, simțind doar adrenalina supraviețuirii. Am privit toate acestea ca și cum le-aș fi fotografiat cu proprii ochi, fără să uit niciun detaliu. Mi-am spus: Trebuie să-mi amintesc totul".

În aceeași dimineață, de-a lungul rutei 232, dar într-un loc diferit, la aproximativ 1,5 km sud-vest de zona petrecerii, Raz Cohen - un tânăr israelian care participase și el la rave și care lucrase recent în Congo la antrenarea soldaților congolezi - a declarat că se ascundea albia unui pârâu secat. Acesta a oferit o oarecare acoperire față de atacatorii care cercetau zona și  împușcau pe oricine le ieșea în cale, a declarat el într-un interviu luat la Tel Aviv, Israel.

Poate la 40 de metri în fața lui, și-a amintit el, o dubă albă a oprit, iar când ușile acesteia s-au deschis au coborât cinci bărbați îmbrăcați în haine civile, înarmați cu cuțite și unul dintre ei cu un ciocan, târând o femeie tânără și dezbrăcată.

„Toți se adună în jurul ei”, a spus Cohen. „Ea se ridică în picioare. Ei încep să o violeze. I-am văzut pe bărbați formând o jumătate de cerc în jurul ei. Unul dintre ei o penetrează. Ea țipă. Încă îmi amintesc vocea ei, țipete fără cuvinte.

„Apoi unul dintre ei ridică un cuțit", a spus el, „și pur și simplu au măcelărit-o."

Shoam Gueta, unul dintre prietenii lui Cohen, a spus că a văzut și el cel puțin patru bărbați ieșind din dubă și atacând-o pe femeie. Aceștia „vorbeau, chicoteau și strigau", după care unul dintre ei a înjunghiat-o cu un cuțit în mod repetat, „măcelărind-o literalmente".

Yinon Rivlin, un membru al echipei de producție a festivalului, care și-a pierdut doi frați în atacuri, a declarat că, după ce a stat ascuns un timp de ucigași într-un șanț, a mers spre o parcare de-a lungul Drumului 232 în căutarea supraviețuitorilor.

În apropierea autostrăzii, a spus el, a găsit cadavrul unei femei tinere, întinsă pe burtă, fără haine sau lenjerie intimă, cu picioarele depărtate. El a spus că zona intimă părea să fi fost tăiată, „ca și cum cineva ar fi sfâșiat-o”.

Descoperiri similare au fost făcute în două kibbutz-uri, Be'eri și Kfar Aza. Opt medici voluntari și doi soldați israelieni au declarat pentru NYT că, în cel puțin șase case, au găsit peste cel puțin 24 de cadavre de femei și fete dezbrăcate, unele mutilate, altele legate.

Dovezile

Autoritățile israeliene nu duc lipsă de dovezi video de la atacurile din 7 octombrie. Ei au adunat ore întregi de imagini de la camerele corporale Hamas, camerele de bord, cele de securitate și telefoanele mobile care arată teroriștii Hamas ucigând civili, precum și numeroase imagini cu cadavre mutilate.

Dar Moshe Fintzy, un comisar adjunct și purtător de cuvânt principal al poliției naționale a Israelului, a spus: „Avem zero autopsii, zero”.

În urma atacului, au spus oficialii poliției, examinatori criminaliști au fost trimiși la baza militară Shura pentru a ajuta la identificarea sutelor de cadavre. Oficialii israelieni spun că aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în acea zi.

Examinatorii au lucrat rapid pentru a oferi familiilor agonizate ale celor dispăruți informații și pentru a stabili, printr-un proces de eliminare, cine e mort și cine e ținut ostatic în Gaza.

Conform tradiției evreiești, înmormântările au loc cu promptitudine. Rezultatul a fost că multe cadavre cu semne de abuz sexual au fost îngropate fără examinări medicale. Experții criminaliști internaționali au spus că ar fi încă posibil să se recupereze unele dovezi, dar că ar fi dificil.

Unii lucrători medicali de urgență și-ar dori acum să fi documentat mai mult din ceea ce au văzut. În interviuri, ei au spus că au mutat cadavre, au tăiat cătușele și au curățat scenele de carnagiu. Încercând să fie respectuoși cu cei morți, ei au distrus din neatenție dovezile.

Mulți voluntari care lucrează pentru ZAKA, echipa de răspuns în situații de urgență, sunt evrei religioși și operează în conformitate cu reguli stricte care impun un respect profund pentru cei morți.

„Nu am făcut fotografii pentru că nu avem voie să facem fotografii”, a spus Yossi Landau, un voluntar ZAKA. „Retrospectiv, regret.”

Există cel puțin trei femei și un bărbat care au fost agresați sexual și au supraviețuit, potrivit lui Gil Horev, purtător de cuvânt al Ministerului Bunăstării și Afacerilor Sociale din Israel. „Niciunul dintre ei nu a fost dispus să vină pentru tratament”, a spus el. Doi terapeuți au spus că lucrează cu o femeie care a fost violată în grup la festival, dar care nu era în stare să discute cu anchetatorii sau reporterii.

Femeia în rochie neagră

Una dintre ultimele imagini cu Abdush în viață - surprinsă de o cameră de securitate montată pe ușa ei de la intrare - o arată plecând de acasă cu soțul ei, Nagi, în noaptea de 7 octombrie.

Era îmbrăcată într-o rochie neagră scurtă, un șal negru legat în jurul taliei și cizme de luptă. În timp ce iese, bea o înghițitură dintr-un pahar (cumnatul ei își amintește că era Red Bull și vodcă) și râde.

Trebuie să trăiești viața ca și cum ar fi ultimele tale clipe. Acesta era motto-ul ei, au spus surorile ei.

În zorii zilei, sute de teroriști au ajuns la locul festivalului din mai multe direcții, blocând autostrăzile. Cuplul s-a grăbit să urce în Audi-ul lor, trimițând mesaje în timp ce se puneau în mișcare.

„Suntem la graniță. Plecăm”, a scris Abdush familiei ei. 

Soțul ei a scris ultimele mesaje către familia sa, lăsând un mesaj audio final fratelui său, Nissim, la ora 7:44 „Aveți grijă de copii”, a spus el. „Te iubesc."

În acea noapte, Eden Wessely, un mecanic auto, a mers la locul festivalului împreună cu trei prieteni și a găsit-o pe Abdush întinsă pe drum, lângă mașina ei carbonizată, la aproximativ 9 mile nord de locație. Ea nu a văzut cadavrul soțului lui Abdush.

A văzut în schimb alte mașini arse și alte cadavre și a filmat, în speranța că imaginile vor ajuta oamenii să identifice rudele dispărute. Când a postat înregistrarea femeii în rochie neagră pe Instagram, a fost inundată de mesaje.

„Avea părul blond?”, a scris cineva.

„Eden, femeia pe care ai descris-o, cu rochia neagră, îți amintești culoarea ochilor ei?” a spus altul.

Unii membri ai familiei Abdush au văzut acel clip și o altă versiune filmată de unul dintre prietenii lui Wessely. Ei au bănuit imediat că trupul îi aparține lui Abdush și, pe baza modului în care a fost găsit cadavrul ei, s-au temut că ar fi putut fi violată.

Dar au păstrat o sclipire de speranță că, cumva, nu era adevărat.

Videoclipurile au atras atenția și oficialilor israelieni. Imediat după 7 octombrie, au început să adune dovezi ale atrocităților. Acestea au inclus imagini cu cadavrul lui Abdush într-o prezentare făcută guvernelor străine și organizațiilor media, femeia devenind un simbol al violențelor comise împotriva femeilor în acea zi.

La o săptămână după ce trupul ei a fost găsit, trei asistenți sociali au apărut la poarta casei familiei din Kiryat Ekron, un orășel din centrul Israelului. Ei au dat vestea că Abdush, în vârstă de 34 de ani, a fost găsit moartă.

Dar singurul document primit de familie a fost o scrisoare de o pagină din partea președintelui israelian Isaac Herzog, în care își exprimă condoleanțe și trimite o îmbrățișare. Cadavrul soțului lui Abdush, în vârstă de 35 de ani, a fost identificat la două zile după cel al soției sale. Era carbonizat, iar anchetatorii l-au identificat pe baza unei probe ADN și a verighetei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite