Hamas a transmis că va respecta un armistițiu dacă CIJ va cere și Israelului să se conformeze

0
Publicat:

Mișcarea palestiniană Hamas a transmis că va respecta încetarea focului dacă aceasta va fi cerută vineri de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cu condiția ca cererea să se conformeze să fie făcută și Israelului, notează AFP, scrie Agerpres.

Steag HAMAS FOTO: Shutterstock
Steag HAMAS FOTO: Shutterstock

Cea mai înaltă instanță a Organizației Națiunilor Unite urmează să dea vineri o decizie cu privire la măsurile solicitate urgent de Africa de Sud, care acuză Israelul de genocid al palestinienilor din Fâșia Gaza și ar putea să ordone Israelului să înceteze campania din Fâșia Gaza.

„Dacă CIJ decide încetarea focului, mişcarea Hamas o va respecta atât timp cât inamicul va face acelaşi lucru”, a transmis Hamas joi seară într-un comunicat de presă.

Africa de Sud a sesizat în regim de urgenţă CIJ luna trecută, motivând că Israelul încalcă Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la genocid, semnată în 1948 în urma Holocaustului. Pretoria își doreşte ca cei de la Curtea Internațională de Justiție să emită măsuri provizorii, ordine de urgenţă pentru a proteja palestinienii din Fâşia Gaza împotriva posibilelor încălcări ale Convenţiei.

Ordinele emise de CIJ, care tranşează diferendele dintre ţări, sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi sunt definitive. Dar CIJ nu are mijloace de a le pune în aplicare, cum s-a întâmplat în cazul Rusiei, căreia i-a ordonat să suspende invadarea Ucrainei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lăsat deja să se înţeleagă că nu se va simţi obligat să dea curs ordinelor CIJ. „Nimeni nu ne va opri, nici Haga, nici Axa Răului, nici nimeni altcineva”, a declarat premierul pe 14 ianuarie.

Instanţa se va pronunţa doar în privința cererii Africii de Sud referitoare la măsuri de urgenţă şi nu va stabili dacă Israelul comite un genocid, decizie care ar putea dura ani de zile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite