Țara care a devenit un refugiu pentru supraviețuitorii masacrului Hamas de la festivalul Supernova: „Au început din nou să doarmă, să mănânce și să zâmbească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraviețuitori ai masacrului comis de mișcarea islamistă Hamas la festivalul de muzică electronică au găsit un refugiu în fața traumei la un complex de odihnă din Cipru, situat în munți și înconjurat de pădure.

Paphos, Cipru FOTO SHUTTERSTOCK
Paphos, Cipru FOTO SHUTTERSTOCK

Viziunile din 7 octombrie continuă să îl bântuie pe Rom Tzaba, un supraviețuitor de 21 de ani al masacrului de la festivalul Nova.

Siluete fără ochi, fără cap – o imagine între realitate și o viziune a infernului indusă de droguri. Când coșmarurile încetează, se instalează o stare de toropeală.

„Nu mai mănânc decât o singură masă pe zi. Prânzul”, a dezvăluit el pentru jurnaliștii The Telegraph, de la complexul „Pădurea Secretă”, unde există un program terapeutic destinat supraviețuitorilor masacrului de la festivalul Supernova care a avut loc în noaptea de 7 octombrie.

Din ziua în care luptătorii Hamas au luat cu asalt festivalul rave la care el și prietenii săi participau, în deșertul Negev, lângă granița Israelului cu Fâșia Gaza, omorând circa 1.200 de persoane, a slăbit 6 kg.

Își strânge pe corp hanoracul cu glugă pentru a sublinia noua sa statură. „Nu mai am poftă de mâncare ca înainte”, a spus el.

Rom vorbește cu The Telegraph dintr-un refugiu în pădurile de lângă Paphos, Cipru, unde el și prietenul său Omer Segev, și el prezent la festivalul din 7 octombrie, speră să uite măcar pentru scurtă vreme ororile din acea zi.

Aflat la 40 de minute de zbor, Cipru s-a bucurat de relații mai strânse cu Israelul în ultimii ani - o evoluție care dă roade acum, pe măsură ce Israelul devine din ce în ce mai izolat în Orientul Mijlociu. Totodată, Cipru găzduiește o comunitate în creștere de expatriați și investitori israelieni.

Din 22 octombrie, stațiunea Secret Forest, deținută de omul de afaceri israelian Yoni Kahana, a primit sute de supraviețuitori ai atacurilor Hamas în cadrul unui program de reabilitare de patru zile.

Sunt oferite o serie de activități conduse de experți pentru a ajuta la tratarea traumei, inclusiv pictură, meditație și yoga.

„Apoi am auzit gloanțele...”

În ziua în care au venit în vizită jurnaliștii The Telegraph, un nou grup de 50 de persoane a fost condus în incinta spațioasă pentru un mic dejun kosher compus din ouă, pâine, nuci, fructe și brânzeturi.

Ieșeau în evidență printre ceilalți oaspeții îmbrăcați mai conservator, fiind ușor de observat. Mulți arătau de parcă s-ar fi trezit târziu pentru o prelegere, înfășurați în eșarfe și pulovere supradimensionate, trădându-și tinerețea și angajamentul față de cultura rave.

Omer, în vârstă de 21 de ani, a povestit că petrecerea din octombrie a fost o ocazie importantă pentru iubitorii de muzică dance, atrăgând DJ renumiți din Israel și din străinătate și fiind considerată una dintre cele mai mari petreceri care au avut loc în țară.

Cei doi se aflau la petrecere de câteva ore când Hamas a tras primele rachete în Israel dinspre Gaza, la ora 6.30 dimineața.

Inițial, au decis să aștepte, crezând că totul se va termina curând.

„Apoi am auzit gloanțele Hamas. Era sunetul unor arme automate și ne-am despărțit”, își aduce aminte Omer.

Tinerii s-au ascuns separat printre copaci și pe unde au mai putut găsi adăpost.

Rom a folosit eșarfa pe care o poartă și acum la complex pentru a lega garouri improvizate pentru doi bărbați care fuseseră împușcați de Hamas, și care au reușit să-i mulțumească ulterior mai târziu că le-a salvat viața.

Abia spre seară au fost salvați amândoi: Rom de către un civil și Omer de către armată.

Cu toate acestea, cei mai buni doi prieteni ai lor nu au reușit să ajungă. Unul dintre ei a fost împușcat în față, iar celălalt în stomac.

Alții din grupul de supraviețuitori au povești similare.

Gal Ofir, în vârstă de 27 de ani, și prietenii săi s-au ascuns în magazia unei ferme timp de 11 ore înainte de a fi găsiți de civili.

A fost un adevărat miracol că doar trei gloanțe au lovit mașina în care se aflau în condițiile în care 17 luptători Hamas trăgeau.

„Erau mașini pline de oameni morți”, a povestit Gal. „Există ceva ce nu voi uita niciodată, și anume o persoană fără față; doar răni de glonț”, a spus el, adăugând că a fost nevoit să ia o pauză de la muncă din cauza traumelor.

În timp ce guvernul israelian și organizațiile caritabile au pus la dispoziție servicii de sănătate mintală și de consiliere pentru traumă pentru supraviețuitorii din 7 octombrie, mulți dintre de la complex spun că plecarea din Israel este în sine terapeutică.

Maor Arielli, psihoterapeutul principal al programului, a dezvăluit că peste 400 de supraviețuitori au fost înscriși de la începutul programului gratuit, planul fiind de a ajuta aproximativ 1.000 de persoane.

El a spus că a fost planificat împreună cu o echipă de terapeuți și experți în sănătate mintală din Israel și a primit finanțare de la IsraAID, un ONG israelian.

Inițial, ideea a fost de a le oferi supraviețuitorilor masacrului un loc de relaxare, dar în curând a devenit limpede că îi ajută și la ameliorarea suferinței lor psihice.

„Am vrut ca ei să fie într-un loc sigur și să se odihnească. Dar apoi, când au venit aici... au început din nou să doarmă, să mănânce și să zâmbească. Simțim că i-am salvat pe mulți dintre ei de la sindroame post-traumatice”, a spus Arielli.

Cipru, refugiu și tranzit

În alte părți ale insulei au fost depuse eforturi similare pentru a ajuta cetățenii israelieni.

În orașul Larnaca, situat la circa 128 km spre est, centrul comunității evreiești a găzduit aproximativ 20.000 de evacuați israelieni și familii ale celor uciși de Hamas, oferindu-le hrană și adăpost.

Totodată, rezerviștii străini au folosit Ciprul ca punct de tranzit pentru a se alătura armatei israeliene. În timp ce se afla la baza RAF din Akrotiri, The Telegraph a numărat zeci de elicoptere militare americane despre care se credea că sprijină efortul de război al Israelului, care sosesc și pleacă în decurs de câteva ore.

Cipru a devenit „ușa din spate a Israelului”, a declarat pentru The Telegraph rabinul șef al insulei Zeev Raskin.

Marchează o trecere de la o poziție mai pro-Palestina la una mai pro-Israel în ultimii ani, sprijinită de cooperarea ceva mai strânsă în domeniul energiei și de creșterea investițiilor israeliene.

„Oamenii vin să se relaxeze și să se recupereze. Așa că acum derulăm câteva programe”, a declarat rabinul Raskin, care este primul rabin care slujește pe insulă după mulți ani.

„Au fost de mare ajutor - când te îndepărtezi de știri și nu mai auzi sunetele sirenelor [de raid aerian]”, a spus el, adăugând că în Cipru există aproximativ 3.000 de familii israeliene, față de aproximativ 1.000 în urmă cu zece ani.

Arielli a explicat că pădurea din complex oferă un spațiu de evadare de la amintirile recurente ale zilei de 7 octombrie, unde, printre portocali și pini, discuțiile despre război și politică își pierd din consistență.

Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, el a văzut cum se instalează sindromul de stres post-traumatic în rândul grupurilor de participanți. Unii, spune el, au recurs și la droguri și alcool în încercarea de a-și amorți durerea.

„La început, schimbarea resimțită de oameni a fost o senzație de Uau. Dar acum au deja post-traumă”, subliniază el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite