SUA denunţă acţiuni „din ce în ce mai riscante“ ale Chinei în Asia. „Manevră agresivă nejustificată“

0
Publicat:

Ministerul american al Apărării a denunţat duminică acţiuni „din ce în ce mai riscante" ale armatei chineze în Asia, după două incidente între forţele celor două ţări în ultimele zile, informează France Presse, citată de Agerpres.

Avion de vânătoare China. FOTO Shutterstock
Avion de vânătoare China. FOTO Shutterstock

„Continuăm să fim îngrijoraţi în legătură cu activităţile din ce în ce mai riscante şi mai coercitive ale Armatei Populare de Eliberare în regiune, inclusiv în ultimele zile", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, care îl însoţeşte pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la o conferinţă de securitate în Singapore.

Declarații sut făcute după două incidente care au implicat forţele armate americană şi chineză în strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud în ultimele zece zile.

Deplasare „periculoasă” a unei nave chineze

Marina americană a acuzat sâmbătă că o navă chineză s-a deplasat în zigzag într-un mod „periculos" în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană.

China nu a menţionat acest incident, dar a acuzat SUA şi Canada de provocarea „în mod intenţionat” a unor probleme în strâmtoarea Taiwan, a cărei suveranitate o pretinde.

„Manevră agresivă nejustificată"

SUA au acuzat de asemenea pilotul unui avion de vânătoare chinez că a efectuat o „manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud în 26 mai. Beijingul a acuzat avionul american de "pătrunderea deliberată" într-o zonă de antrenament a Chinei „pentru a efectua operaţiuni de recunoaştere", potrivit AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite