Americanii spun că își vor limita arsenalul nuclear atât timp cât Rusia va face la fel. „Intrăm într-o nouă eră”

0
Publicat:

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat, vineri, că Statele Unite sunt pregătite să respecte limitele impuse de Tratatul New Start, în ceea ce privește numărul de focoase nucleare, cu condiția ca Rusia să facă același lucru, potrivit AFP.

SUA vrea să discute cu Rusia despre neproliferarea nucleară FOTO Shutterstock
SUA vrea să discute cu Rusia despre neproliferarea nucleară FOTO Shutterstock

Această declarație vine în contextul în care Rusia și-a suspendat participarea la acest tratat, care este ultimul acord bilateral între cele două mari puteri, foste rivale în timpul Războiului Rece.

Tratatul New Start urmează să expire în 2026, dar Statele Unite sunt „pregătite” să discute cu Rusia despre ceea ce se va întâmpla după această dată.

Jake Sullivan a subliniat că orice discuție, privind angajamentele de neproliferare, în viitor, trebuie să țină cont și de dezvoltarea arsenalului nuclear al Chinei, deoarece Beijingul nu a manifestat dorința de a se angaja în discuții despre acest subiect.

Noi strategii, fără condiții prealabile

„Intrăm într-o nouă eră care necesită noi strategii, a afirmat Jake Sullivan, evidențiind dorința SUA de a dialoga cu Rusia și China, pe tema armelor nucleare.

Executivul american este pregătit să abordeze aceste probleme „fără condiții prealabile”, subliniind importanța dialogului în contextul tensiunilor existente.

Perspectiva discuțiilor privind neproliferarea nucleară este esențială pentru stabilitatea și securitatea globală, iar SUA își exprimă deschiderea la negocieri.

Întrucât amenințările și provocările din domeniul nuclear evoluează, cooperarea internațională este crucială pentru menținerea echilibrului echilibru și pentru prevenirea riscurilor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite