Statele Unite denunţă o manevră agresivă din partea unui avion de luptă al Chinei

0
Publicat:

Pilotul unui avion de vânătoare chinez a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere militar american care opera deasupra Mării Chinei de Sud, a anunţat marţi armata americană, transmite AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Incidentul are loc într-un moment de tensiuni deja mari între Beijing şi Washington pe chestiuni precum Taiwanul sau zborul unui balon chinez deasupra teritoriului SUA la sfârşitul anului 2022.

Aeronava chineză a zburat "direct în faţa şi la 120 de metri de vârful RC-135 vineri, forţând aeronava americană să traverseze turbulenţele siajului său", a declarat într-un comunicat Comandamentul Indo-Pacific al armatei americane (IndoPacom).

RC-135, un avion de recunoaştere militară,"desfăşura operaţiuni de rutină fără risc deasupra Mării Chinei de Sud şi în spaţiul aerian internaţional, în conformitate cu legislaţia internaţională", a adăugat IndoPacom.

Imaginile video date publicităţii arată un avion de vânătoare care trece prin faţa unui avion american şi se poate observa cum este zguduit de turbulenţele acestei treceri.

Un înalt oficial militar american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că se înregistrează "o creştere alarmantă a numărului de interceptări şi confruntări aeriene riscante pe mare" de către avioanele şi navele chineze. Astfel de acte "pot crea un incident sau o greşeală de calcul periculoasă", a adăugat el.

"Nu considerăm că (aceste interceptări) sunt efectuate de piloţi care operează în mod independent", a spus oficialul american."Credem că acest lucru face parte dintr-o schemă repetată mai largă".

Un incident similar, în care au fost implicate un avion de luptă chinez şi un RC-135 american, avusese deja loc în decembrie, forţând avionul american să "efectueze manevre de evitare pentru a împiedica o coliziune", a declarat la acea vreme IndoPacom.

Ştirea despre acest ultim incident vine la o zi după ce Pentagonul a susţinut că Beijingul a refuzat invitaţia SUA de a găzdui o întâlnire săptămâna aceasta la Singapore între secretarul Apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shanfu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite