Beijingul a refuzat o întâlnire cu secretarul apărării al SUA

0
Publicat:

Beijingul a refuzat invitaţia Statelor Unite de a organiza o întâlnire săptămâna aceasta la Singapore între secretarul Apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu, a declarat luni Pentagonul, deplângând o atitudine "îngrijorătoare".

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

China "a informat Statele Unite că refuză invitaţia noastră lansată la începutul lunii mai pentru ca secretarul Austin să se întâlnească săptămâna aceasta la Singapore cu ministrul Apărării Li Shangfu", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

"Absenţa îngrijorătoare de voinţă a Republicii Populare Chineze de a se angaja în discuţii semnificative între armate nu va diminua angajamentul nostru de a încerca să deschidem linii de comunicare cu armata chineză", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Lloyd Austin urmează să se deplaseze la Singapore săptămâna aceasta pentru a participa la Conferinţa Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific. În cadrul ediţiei anterioare, care a avut loc în iunie 2022, oficialul american l-a cunoscut pe predecesorul lui Li Shangfu, Wei Fenghe.

Actualul ministru chinez al Apărării a fost sancţionat în 2018 de administraţia americană pentru că ar fi cumpărat arme din Rusia, dar Pentagonul asigură că acest lucru nu îl împiedică pe secretarul american al Apărării să poarte discuţii oficiale cu el.

Până la sfârşitul anului 2022, tensiunile dintre Beijing şi Washington au escaladat din cauza Taiwanului şi a unui presupus balon de spionaj chinez care a fost doborât de un avion american în timp ce survola Statele Unite.

De atunci, administraţia americană a încercat să consolideze alianţele şi parteneriatele în Asia pentru a contracara acţiunile din ce în ce mai asertive ale Beijingului în regiune.

În luna mai, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Viena, iar recent, preşedintele american Joe Biden a indicat că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar urma să se relaxeze "în curând".

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite