Studiu: Israelul deţine 80 de focoase nucleare şi are potenţialul de a-şi dubla arsenalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat niciodată că deţine arme nucleare, un raport recent întocmit de experţi americani arată că Ierusalimul are în posesie cel puţin 80 de focoase operaţionale, dar şi suficient material pentru a produce încă alte 190 de rachete nucleare.

Într-un raport publicat în paginile unei reviste  de ştiinţă („Bulletin of the Atomic Scientists”), experţii americani în proliferarea nucleară Robert S. Norris şi Hans M. Kristensen estimează că Israelul a oprit producţia de focoase nucleare  în 2004, după ce a realizat 80 de rachete.

Cu toate acestea, Israelul poate să-şi dubleze arsenalul cu uşurinţă, deoarece dispune de suficient material fisionabil pentru a construi cel puţin alte 115 bombe, au spus cercetătorii.

„Există zvonuri potrivit cărora Israelul îşi echipează unele dintre submarine cu rachete nucleare”, se arată în paginile raportului. Totodată, experţii amintesc şi de studiul anual al Institutului Internaţional de Cercetare în Domeniul Păcii de la Stockhold, publicat în 2013, care sugerează că Ierusalimul ar putea avea în dotare submarine echipate cu rachete nucleare şi estimează acelaşi arsenal de focoase.

Această ipotează a fost întărită şi de iniţiativa Germaniei, care a trimis Israelului cinci submarine din clasa Delfinul, despre care se crede că au capacitatea de a lansa rachete nucleare. Cele două ţări au semnat un contrat pentru a construi cel de-al şaselea submarin.

Documente CIA incriminează Israelul

Deocamdată rămâne necunoscut numărul total al focoaselor care ar putea fi utilizate într-o eventuală luptă, deoarece Israelul îşi menţine politicile nucleare restrictive. În decembrie 2012, liderii ţării au refuzat încă o dată invitaţia ţărilor membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară de a se alătura acordului.

Documente ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), declasificate recent, sugerează că Israelul a construit în secret propriul arsenal de arme chimice şi biologice cu decenii în urmă. Dezvăluirile au deteriorat şi mai puternic relaţia cu ţările arabe, care acuză de mult timp Ierusalimul că deţine arme nucleare.

Înainte de întâlnirea cu Secretarul american de Stat John kerry, duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „Israelul trebuie să fie pregătit să se apere, prin forţele proprii, împotriva oricărei ameninţări. Iar această capacitate şi pregătire sunt mai importante astăzi decât oricând în trecut”.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite