Pregătiri de război în Israel. Armata amplasează noi baterii anti-rachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baterie anti-rachetă amplasată lângă Haifa FOTO Reuters
Baterie anti-rachetă amplasată lângă Haifa FOTO Reuters

Armata israeliană a instalat noi baterii anti-rachetă de timp Iron Dome în centrul ţării, joi noapte, ca parte din pregătirile pentru o posibilă intervenţie militară a unei coaliâii americane, în Siria.

Scutul anti-rachetă din Gush Dan, zona extinsă din jurul Tel Avivului, se alătură celor două sisteme Iron Dome instalate recent în nordul Israelului, lângă Haifa şi în Galileea. 

Forţele Israeliene de Apărare (IDF) au anunţat că vor suplimenta sistemul anti-rachetă din nordul Israelului cu încă o baterie.

Un înalt oficial al Armatei israeliene a declarat miercuri că şansele ca Israelul să fie atacat sunt reduse, însă IDF-ul are responsabilitatea de a fi pregătit pentru posibilitatea ca Vestul să atace Siria, şi implicit, să transforme Israelul într-o ţintă a rachetelor inamicilor.

„Chiar dacă eventualitatea unui astfel de scenariu este redusă, avem responsabilitatea de a ne pregăti pentru orice posibilitate deoarece trebuie să ne protejăm cetăţenii“, consideră oficialul IDF.

Joi, premierul Benjamin Netanyahu a făcut o declaraţie legată de escaladarea presiunii internaţionale asupra Siriei. „Statul Israel este pregătit, şi nu este nici un motiv să ne schimbăm rutina zilnică, dar dacă cineva va încerca să rănească cetăţenii israelieni, IDF-ul va răspunde în forţă“, a declarat prim-ministrul Netanyahu.

Premierul a adăugat că Armata ţării sale a decis să instaleze baterii Iron Dome suplimentare, în ciuda faptului că nu se aşteaptă ca Siria să atace Israelul. 

Israelienii se pregătesc de ce e mai rău. Cum aşteaptă populaţia războiul din Siria

Mii de israelieni stau la coada pentru a-şi achiziţiona măşti de gaze, înainte de intervenţia militară în Siria, anunţată de comunitatea internaţională. Oficiile poştale, care sunt puncte de distribuţie pentru măştile de gaze, au raportat o creştere de 300% a cererilor telefonice pentru echipamentul de protecţie, în ultimele trei zile, faţă de media normală, anunţă corespondenţii din Israel ai publicaţiei Vocea Rusiei.

Începând cu anii 60, statul a creat posibilitatea distribuţiei echipamentului de protecţie anti-gaze toxice prin oficiile poştale din toată ţara, ca măsură sporită de securitate în cazul atacurilor chimice.

Periodic, măştile de gaze sunt înlocuite cu modele îmbunătăţite, în funcţie de evoluţia tehnologică a armelor chimice din ultimele decade. Cu toate acestea, în ultimii ani, israelienii s-au concentrat pe ideea unui război clasic, gândindu-se mai mult la rachete şi scuturile de protecţie, decât la un război chimic.

Conform corespondenţilor publicaţiei ruse, lumea părea să fi uitat de posibilitatea unui atac cu armament toxic. Cele mai noi ştiri din Siria, despre presupul atac cu gaze chimice în suburbiile Damascului, a declanşat o creştere subită a interesului pentru echipamentul de protecţie, implicit pentru măştile de gaze.

Oamenii şi-au îndreptat atenţia spre oficiile poştale, cerând în număr mare, măşti de gaze, înainte izbucnirii unui conflict internaţional în ţara vecină.

Mai multe pe această temă

Siria: armata mută armament şi baze militare pentru a le apăra de eventualele atacuri străine

Forţele armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au îndepărtat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi zeci de lansatoare dintr-o bază din nordul Damascului, potrivit unor surse din opoziţia siriană. Specialiştii sunt de părere că mişcarea armatei siriene are scopul de a proteja armele în eventualitatea unei intervenţii în forţă a Occidentului.

Armamentul mutat de pe poziţiile iniţiale din munţii Qalamoun, una din cele mai puternic militarizate zone din Siria, sugerează o redistribuire limitată a armamentului în zone din centrul ţării, controlate încă de forţele guvernamentale, potrivit unor diplomaţi stabiliţi în Orientul Mijlociu, citaţi de  Reuters.

INFOGRAFIE Rusia trimite noi nave de război în Mediterană

Surse din cadrul Armatei ruse au declarat că Rusia va trimite „în zilele următoare" o navă de luptă antisubmarin şi o navă pentru lansare de rachete în Mediterana, în momentul în care occidentalii se pregătesc pentru posibile lovituri militare împotriva Siriei, relatează AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite