Statele Unite resping rezoluția ONU de încetare a focului în Fâșia Gaza, prin veto în Consiliul de Securitate

0
Publicat:

Statele Unite au blocat, vineri, o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicita o „încetare a focului umanitară imediată” în Fâșia Gaza, în ciuda apelurilor hotărâte ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU FOTO EPA-EFE
Antonio Guterres, secretarul general al ONU FOTO EPA-EFE

Rezoluția, propusă de Emiratele Arabe Unite și susținută de aproximativ 100 de țări, a primit 13 voturi pentru, un vot împotrivă (din partea Statelor Unite) și o abținere (din partea Regatului Unit).

Proiectul de rezoluție a fost elaborat în urma invocării fără precedent a articolului 99 din Carta Națiunilor Unite de către Antonio Guterres, care permite secretarului general să aducă în atenția Consiliului o problemă care „ar putea pune în pericol menținerea păcii și a securității internaționale”.

Statele Unite, aliate cu Israelul, și-au reiterat ostilitatea față de o încetare a focului, susținând că aceasta ar putea conduce la un război viitor.

„Aceasta nu ar face decât să planteze semințele unui viitor război, pentru că Hamas nu își dorește o pace de durată”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, exprimând și regretul față de lipsa de condamnare a atacurilor Hamas.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a subliniat că „adevărata cale către pace este doar sprijinirea misiunii Israelului, în niciun caz un apel la încetarea focului”.

Proiectul de rezoluție a evidențiat „situația catastrofală din Fâșia Gaza” și a solicitat „o încetare imediată a focului umanitar”,cerând, de asemenea, protecția civililor, eliberarea „imediată și necondiționată” a ostaticilor și „asigurarea accesului umanitar”.

Antonio Guterres a justificat invocarea articolului 99, subliniind riscul „prăbușirii totale a ordinii publice” în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, acesta este al cincilea proiect de rezoluție respins de Consiliu de la începutul războiului.

Medici fără Frontiere a acuzat Consiliul de Securitate și statele membre, în special Statele Unite, de complicitate la masacrul în desfășurare.

Într-un comunicat de presă, organizația a afirmat că „inacțiunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și vetourile statelor membre le fac complice la masacrul în curs.”

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut Consiliului de Securitate să pună capăt „războiului brutal” din Fâșia Gaza și să salveze regiunea înainte de a fi prea târziu. Peste 17.400 de palestinieni au fost uciși în două luni de război cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite