Violenţele Hamas nu justifică „pedepsa colectivă” împotriva palestinienilor, afirmă Guterres în Consiliul de Securitate al ONU. Stadiul rezoluției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele comise de Hamas nu pot justifica în niciun caz pedeapsa colectivă împotriva poporului palestinian, a declarat vineri secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în Consiliul de Securitate al ONU, cerând din nou o încetare umanitară a focului, relatează AFP.

Antonio Guterres FOTO EPA-EFE
Antonio Guterres FOTO EPA-EFE

"Condamn fără rezerve" atacurile Hamas din 7 octombrie, însă "violenţele comise de Hamas nu pot justifica în niciun fel pedepsirea colectivă a poporului palestinian", a afirmat Guterres, care a invocat pentru prima dată miercuri articolul 99 din Carta ONU pentru a organiza această reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate asupra unui dosar care "ar putea pune în pericol menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale".

"Dacă lansarea fără discernământ de rachete de către Hamas asupra Israelului şi utilizarea civililor ca scuturi umane sunt încălcări ale legilor războiului, un astfel de comportament nu absolvă Israelul de propriile încălcări", a insistat Guterres, descriind încă o dată situaţia umanitară ca fiind într-un "punct limită" şi invocând riscul unei "prăbuşiri totale a ordinii publice" în Fâşia Gaza, scrie Agerpres.

"Lumea şi Istoria ne privesc. Este timpul să acţionăm", le-a spus el membrilor Consiliului, cerându-le să "acţioneze pentru o încetare umanitară imediată a focului".

După atacul fără precedent împotriva Israelului lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă Hamas, care, potrivit autorităţilor israeliene, a provocat 1.200 de morţi, majoritatea civili, Israelul a impus un "asediu total" asupra Fâşiei Gaza şi a bombardat masiv acest teritoriu, transformând în ruine zone întregi din enclava palestiniană.

Hrana, apa, combustibilul şi medicamentele sosesc doar în cantităţi reduse, în timp ce aproximativ 1,9 milioane de persoane, sau 85% din populaţie, au fost nevoite să-şi părăsească casele, conform ONU, de la începutul ostilităţilor, care au provocat peste 17.000 de morţi, potrivit Ministerul Sănătăţii din Gaza.

Ca urmare a invocării articolului 99 de către Guterres, Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluţie, ce urma să fie supus la vot vineri dimineaţă, însă acesta a fost amânat până la sfârşitul zilei.

Ultima versiune consultată de AFP subliniază "situaţia catastrofală din Fâşia Gaza" şi "cere o încetare umanitară imediată a focului". Proiectul de rezoluţie, foarte scurt, cere de asemenea protejarea civililor, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor şi asigurarea accesului ajutorului umanitar.

Consiliul de Securitate al ONU va vota asupra moțiunii de încetare a focului în Gaza, susținută de arabi și contestată de Occident

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că, de miercuri încoace, șeful ONU a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu ministrul britanic de externe David Cameron, precum și cu omologii lor din alte câteva țări, relatează Times of Israel.

Patru proiecte anterioare prezentate de la izbucnirea războiului au fost respinse de Consiliul de Securitate. Chiar dacă ar fi supusă la vot, rezoluția ar putea fi supusă veto-ului SUA și, eventual, al altor state.

Statele Unite au declarat că o nouă rezoluție din partea Consiliului în acest stadiu nu ar fi "utilă" și  se crede că și-ar putea exercita dreptul de veto în Consiliul de Securitate și să protejeze Israelul de orice astfel de demers.

"Credem din nou că cel mai bun lucru pe care îl putem face, cu toții, pentru situația de pe teren, este să lăsăm să se deruleze diplomația discretă, din culise”, a declarat joi adjunctul ambasadorului american Robert Wood.

Ultima versiune a rezoluției consultată de AFP, propusă de Emiratele Arabe Unite, reprezentantul arab în Consiliul de Securitate, califică situația umanitară din Gaza drept "catastrofală" și "cere o încetare imediată a focului umanitară".

Scurtul text solicită, de asemenea, protecția civililor, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor pe care Hamas, precum și accesul umanitar în Fâșia Gaza.

În momentul prăbușirii armistițiului, 137 de persoane - 115 bărbați, 20 de femei și doi copii - erau încă ostatici ai grupărilor teroriste din Gaza.

Guterres a invocat miercuri articolul 99 din Carta ONU - folosit ultima dată în urmă cu mai bine de jumătate de secol - care prevede că secretarul general poate informa consiliul cu privire la chestiuni care, în opinia sa, amenință pacea și securitatea internațională.

Israelul s-a opus cu fermitate acestei măsuri rare, ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, cerând demisia șefului ONU, iar ministrul de externe Eli Cohen a afirmat că apelul la încetarea focului "constituie un sprijin" pentru Hamas.

Articolul 99 oferă o putere suplimentară importantă secretarului general, deoarece puterea reală la ONU este deținută de cele 193 de națiuni membre și în special de cele 15 țări care fac parte din Consiliul de Securitate. Acesta a fost invocat ultima dată în timpul luptelor din 1971, care au dus la crearea Bangladeshului și la separarea acestuia de Pakistan.

Guterres consideră că sistemul umanitar și operațiunile umanitare din Gaza se prăbușesc, avertizând în scrisoarea sa că, în situația actuală, "pe fondul bombardamentelor constante ale Forțelor de Apărare Israeliene și fără adăpost sau produse esențiale pentru a supraviețui, mă aștept ca ordinea publică să se prăbușească complet în curând din cauza condițiilor disperate, făcând imposibilă chiar și o asistență umanitară limitată".

El a spus că situația s-ar putea înrăutăți și mai mult, indicând posibile epidemii și strămutarea în masă a palestinienilor în țările vecine.

Secretarii generali anteriori au adus în fața Consiliului de Securitate amenințările care considerau că există la adresa păcii și securității internaționale, fără a menționa articolul 99. Printre acestea se numără situația din Congo în 1960, criza ostaticilor americani din Iran care a început în noiembrie 1979, războiul dintre Iran și Irak din 1980 și, mai recent, Myanmar în 2017.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite