Cum a motivat cancelarul Scholz abținerea Germaniei de la votul asupra rezoluției ONU privind Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Central al Evreilor din Germania a criticat luni abţinerea Berlinului de la votul asupra rezoluţiei privind Gaza în Adunarea Generală a ONU, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a apărat duminică decizia guvernului său.

Cancelarul Olaf Scholz susține că nu a obținut o abordare realistă a situației din Gaza FOTO EPA EFE
Cancelarul Olaf Scholz susține că nu a obținut o abordare realistă a situației din Gaza FOTO EPA EFE

„Când vine vorba de asta la ONU, Germania, dintre toate ţările, nu are o poziţie clară împotriva relativizării terorii Hamas", a declarat Josef Schuster, preşedintele Consiliul Central al Evreilor din Germania, pentru ziarul Bild. El s-a plâns, de asemenea, că ura faţă de evrei şi ostilitatea faţă de Israel izbucnesc din nou în Germania".

Acest lucru se întâmplă în mod deschis pe străzi, în săli de curs sau teatre, a spus el, adăugând că nu se aştepta la evoluţiile din Germania din ultimele săptămâni. „Uneori nu recunosc această ţară", a declarat Schuster. În timpul unei vizite în Nigeria, Scholz a spus că Germania „a muncit din greu pentru a obţine o decizie a Adunării Naţiunilor Unite care să fie realistă pentru situaţie".

„Deoarece nu am reuşit, ne-am abţinut", a afirmat el duminică. Principala problemă a negocierilor a fost să nu se ignore „că a fost o agresiune, o agresiune brutală ucigaşă a Hamas care a omorât o mulţime de oameni, copii, bebeluşi, bunici, doar pentru un atac terorist", a subliniat Scholz.

„Acest lucru nu poate fi acceptat şi vom fi foarte clari în sprijinirea Israelului pentru a-şi apăra securitatea", a adăugat el.

Rezoluţia ONU, adoptată vineri cu o majoritate de două treimi, condamnă toate violenţele împotriva civililor israelieni şi palestinieni, solicită eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor civililor „deţinuţi ilegal" şi solicită acces umanitar neîngrădit în Fâşia Gaza.

SUA a votat împotriva rezoluției ONU

De asemenea, solicită o „încetare a focului umanitară imediată şi durabilă", care să conducă la o „încetare a ostilităţilor". Nu include o condamnare fără echivoc a terorii Hamas ca declanşator al războiului.

O sută douăzeci de ţări au votat pentru rezoluţie, 45 s-au abţinut, iar 14 au fost împotrivă. Statele occidentale ale Uniunii Europene şi G7 nu au găsit o linie comună. În timp ce Franţa şi Spania au votat pentru rezoluţie, Germania, Marea Britanie şi Italia s-au abţinut. SUA, împreună cu mai multe state UE mai mici, cum ar fi Austria, Republica Cehă şi Ungaria, au votat împotriva rezoluţiei.

Ambasadorul Israelului în Germania, Ron Prosor, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de votul Germaniei şi a cerut Berlinului să-i sprijine în mod clar ţara în cadrul Naţiunilor Unite.

Avem nevoie de sprijinul Germaniei la ONU", a declarat Prosor sâmbătă. „Abţinerea de la vot pentru că nu poţi spune direct că Hamas este responsabilă pentru acest masacru crud nu este suficientă", a criticat el. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite