Statele Unite au exprimat Israelului „îngrijorarea” cu privire situația civililor din Fâşia Gaza

0
Publicat:

„Avem îngrijorări şi le-am exprimat cu privire la ofensiva militară” israeliană din Fâşia Gaza şi impactul acesteia asupra populaţiei civile, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, după declarația preşedintelui american Joe Biden despre bombardamentele „fără discriminare” ale israelienilor, notează AFP, scrie Agerpres.

 John Kirby FOTO: Profimedia (Arhivă)
John Kirby FOTO: Profimedia (Arhivă)

John Kirby a susținut într-o conferinţă de presă că Israelul şi-a exprimat „intenţia” de a reduce la minim pierderile civile în Fâşia Gaza şi a adăugat: „Este important ca rezultatele să fie la înălţimea acestei intenţii”.

Comentariile lui Kirby au venit după declarațiile fără precedent ale președintelui american care a susținut marți că Israelul riscă să piardă sprijinul comunității internaționale din cauza bombardamentelor sale „fără discriminare” asupra Fâșiei Gaza.

Aceasta este cea mai severă critică exprimată de Statele Unite, principalul susţinător al Israelului, de la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian care a fost urmat de o masivă ofensivă israeliană, concretizată printr-o operaţiune terestră şi bombardamente asupra enclavei.

John Kirby a căutat să relativizeze divergenţele, în prezent publice, dintre administrația americană şi guvernul premierului Benjamin Netanyahu, asigurând că nu este un „mesaj nou” din partea preşedintelui american.

De asemenea, el a încercat să atenueze impactul altor declaraţii făcute de Joe Biden, care a afirmat că Israelul trebuie să înceapă să „schimbe” strategia pe termen lung şi care a deplâns opoziţia actualului guvern faţă de soluţia celor două state împreună cu palestinienii.

„Nu îi dictăm” executivului israelian ce trebuie să facă, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite