Războiul din Fâșia Gaza riscă să intre într-o fază periculoasă. Imaginile înfiorătoare cu civili morți intensifică presiunea asupra Israelului

0
Publicat:

Operațiunea terestră în Fășia Gaza riscă să intre într-o fază extrem de periculoasă, trupele israeliene avansând într-un peisaj urban înțesat de tuneluri și în care locuiesc mulți palestinieni, relatează NYT. Totodată, imaginile înfiorătoare cu civilii palestinieni morți și răniți sunt de natură să intensifice presiunea internațională asupra Israelului.

Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE
Soldați israelieni la granița cu Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

La aproape o săptămână după ce tancurile și trupele israeliene au pătruns în Gaza, oficialii militari israelieni spun că au înregistrat progrese constante împotriva Hamas. Pe de altă parte, operațiunea terestră, care a ajuns în punctul încercuirii orașului Gaza, riscă să intre într-o fază extrem de periculoasă, trupele israeliene avansând într-un peisaj urban înțesat de tuneluri și în care locuiesc un mare număr de palestinieni.

Atacurile aeriene israeliene din această săptămână asupra unui cartier dens populat din nordul Gaza, în urma cărora zeci de civili au fost uciși, alimentează temerile că războiul s-ar putea extinde pe un al doilea front: Cisiordania ocupată, mult mai mare, unde palestinienii au fost înfuriați de bombardamente, scrie NYT.

În plus, imaginile înfiorătoare cu civilii palestinieni morți și răniți sunt de natură să intensifice presiunea internațională asupra Israelului. Vineri, secretarul de stat Antony J. Blinken s-a deplasat pentru a doua oară în Israel, unul dintre obiectivele diplomatice fiind să facă presiuni asupra Israelului pentru a fi de acord cu „pauze temporare” în operațiunea sa pentru a permite ca mai multe ajutoare să ajungă la civili și mai multe persoane să părăsească fâșia, potrivit oficialilor americani.

Un oficial militar israelian de rang înalt a declarat că este încrezător că trupele vor prelua controlul asupra enclavei palestiniene, în timp ce Israelul susține că până acum a ucis sute de militanți Hamas în atacurile sale. Totuși, acest oficial a admis că nu este sigur, în condițiile în care opinia publică mondială se întoarce puternic împotriva Israelului, că vor avea suficient timp pentru a elimina toate forțele Hamas - un efort despre care liderii israelieni au spus că ar putea dura luni de zile.

Comandanții israelieni susțin public că au obținut câștiguri constante, dar oferă puține detalii cu privire la răspunsul lor militar la atacurile Hamas din 7 octombrie, soldate cu 1.400 de morți printre soldați și civili, inclusiv femei, copii și bătrâni, și care au inclus tortură și abuzuri.

„Forțele noastre se află în centrul unei operațiuni terestre în nordul Fâșiei Gaz. Înconjurăm orașul Gaza”, a anunțat joi generalul-locotenent Herzi Halevi, șeful Statului Major.

Progrese considerabile împotriva Hamas

Interviurile cu oficiali militari israelieni de rang înalt, care au insistat să rămână anonimi pentru a discuta despre o ofensivă în curs de desfășurare, au descris o operațiune care a înregistrat progrese considerabile împotriva combatanților Hamas.

Trupele avansează în mod constant în cartierele din orașul Gaza, au declarat oficialii, confruntându-se cu luptătorii Hamas care ies din tuneluri sau din alte ascunzători pentru a încerca să atace. Hamas a folosește de mult timp o astfel de tactică în confruntările de gherilă cu trupele israeliene - una care a fost eficientă pentru a încetini înaintarea soldaților într-un moment în care comandanții israelieni au acționat cu prudență pentru a minimiza victimele în rândurile lor.

Dar de data aceasta, a declarat oficialul militar israelian de rang înalt, atrocitatea atacurilor din 7 octombrie i-a făcut pe comandanții israelieni să fie mai puțin reticenți la riscuri în ceea ce privește modul în care să se angajeze în luptă. Armata israeliană a anunțat că a pierdut până în acest moment peste 20 de soldați.

De partea cealaltă, unele comandamente Hamas s-au prăbușit, au declarat doi dintre oficiali, dar în alte locuri militanții încă luptă viguros. Mulți rămân ascunși în labirintul de tuneluri, la fel ca și liderii de rang înalt ai grupării.

Oficialii israelieni au declarat, de asemenea, că sunt de părere că liderii Hamas sunt într-o dezorganizare totală încă de la începutul operațiunii terestre, când au fost întrerupte serviciile de internet, telefonie mobilă și fixă către Gaza.

Cu toate acestea, operațiunea nu și-a atins încă unul dintre obiectivele sale cheie: acumularea unei presiuni suficiente asupra Hamas pentru a o forța să negocieze eliberarea a peste 200 de persoane răpite în timpul atacurilor sau pentru a permite Israelului să le salveze în cadrul unei operațiuni militare speciale.

Liderii politici ai Hamas adoptă un ton sfidător. Ghazi Hamad, unul dintre liderii de vârf, a declarat că gruparea își va continua atacurile asupra Israelului până când națiunea va fi anihilată. Joi, Hamas a publicat imagini care, potrivit acesteia, arată luptătorii săi trăgând cu un lansator de grenade asupra unui tanc israelian. Hamas cere permiterea livrărilor de combustibil drept o condiție pentru eliberarea ostaticilor.

Hamas a confirmat moartea unora dintre comandanții săi de rang mediu și superior în recentele atacuri, dar a negat afirmațiile israeliene potrivit cărora alți ofițeri de rang înalt ar fi fost uciși.

După trei zile consecutive de atacuri aeriene israeliene în cartierul Jabaliya din nordul Gaza, salvatorii căutau supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor prăbușite. Aceste lovituri aeriene au ucis și rănit peste 1.000 de persoane, inclusiv mulți copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Pe măsură ce numărul morților crește, cererile de încetare a focului s-au întețit în întreaga lume.

Președintele american Joe Biden a făcut apel la  „pauză” în campania militară, pentru a permite eliberarea și evacuarea din Gaza a celor 240 de persoane deținute de Hamas. Oficialii americani au descris negocierile lor cu israelienii pe aceste probleme ca fiind „în curs de desfășurare”.

Între timp, forțele israeliene au izolat nordul de sudul Fășiei și controlează acum centrul Gaza, o zonă cu tabere de refugiați împrăștiate. Trupele au tăiat principalele drumuri nord-sud către orașul Gaza, privând Hamas de echipamente, vehicule și alte întăriri transportate la suprafață. Însă multe dintre tuneluri au rămas intacte.

Întreruperea conexiunii la internet și a serviciilor telefonice în Gaza, în prima fază a operațiunii, a interferat probabil cu capacitatea comandanților Hamas de a culege informații de pe teren sau de a comunica cu liderii lor politici din Liban. Totodată, a contribuit la împiedicarea transmiterii de imagini ale incursiunii, ceea ce ar fi putut crește presiunea asupra Israelului de a opri operațiunea terestră.

Cu toate acestea, asta a adâncit criza pentru civilii din Gaza. Bilanțul morților în urma atacurilor aeriene a crescut la peste 9.000 de morți, potrivit ministerului sănătății din Gaza. Spitalele din fâșie au rămas fără combustibil și fără provizii esențiale, iar unii medici au spus că au fost nevoiți să efectueze operații fără anestezie.

Sporire a tensiunilor în Cisordania

Dezastrul umanitar sporește tensiunile în Cisiordania, care a fost deja cuprinsă de un val de atacuri violente ale unor coloniști evrei puternic înarmați asupra palestinienilor, precum și de atacuri ale militanților Hamas asupra evreilor.

Oficiali israelieni din cadrul armatei și serviciilor de informații au declarat că sunt îngrijorați de o erupție mai amplă de violență care ar putea necesita un răspuns major din partea unei armate deja puternic angajate în cadrul operațiunii din Gaza și în apărarea de un potențial atac în nord din partea grupării libaneze Hezbollah.

În ultimele șase luni, forțele israeliene au fost transferate pentru furniza întăriri celor din Cisiordania. Dar, după atacul Hamas din 7 octombrie, acestea au fost înlocuite cu unități de rezervă mai mici și mai puțin experimentate, deoarece Israelul avea nevoie de forțele sale de primă linie în Gaza.

Analiștii militari au declarat că armata israeliană a avut suficiente trupe pentru a efectua ofensiva terestră în timp ce desfășura operațiuni regulate în Cisiordania. Dar ar fi suprasolicitată dacă ar trebui să desfășoare o ofensivă paralelă în Cisiordania, a declarat Yagil Levy, expert în armata israeliană la Universitatea Deschisă din Israel.

„Armata ar fi trebuit calmeze lucrurile în Cisiordania. Dar au pierdut o mare parte din controlul lor acolo”, a explicat profesorul Levy. "

Din 7 octombrie, violențele comise de coloniști în Cisiordania au strămutat peste 800 de palestinieni. ONU a transmis că 120 de palestinieni au fost uciși în confruntările cu coloniștii sau cu armata israeliană, majoritatea murind în confruntările cu soldații.

Criticii spun că Israelul a exacerbat tensiunile din Cisiordania prin oprirea transferului de venituri fiscale și vamale către Autoritatea Palestiniană, care controlează teritoriul, după atacurile Hamas. Ministrul israelian de finanțe, Bezalel Smotrich, un membru de extremă-dreapta al guvernului premierului Benjamin Netanyahu, a refuzat să predea plățile, pe care Israelul le colectează în numele Autorității, argumentând că banii ar merge pentru Hamas.

Serviciile de informații militare israeliene și Shin Bet, agenția sa de securitate internă, au declarat că Autoritatea Palestiniană este valoroasă în lupta împotriva terorismului Hamas și că aceste fonduri sunt necesare pentru a plăti lucrătorii autorității. Fără cooperarea palestiniană în combaterea terorismului, au declarat unii oficiali militari, Cisiordania s-ar putea confrunta cu o a treia intifada, sau revoltă, după revoltele palestiniene mortale din 1987 și 2000.

Decizia lui Smotrich a declanșat o dezbinare în cabinet. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a cerut ca înghețarea să fie anulată, argumentând într-o declarație că „fondurile ar trebui transferate imediat, astfel încât acestea să poată fi folosite de mecanismul operațional al Autorității Palestiniene și de sectoarele Autorității Palestiniene care se ocupă de prevenirea terorismului".

Analiștii au apreciat că Autoritatea Palestiniană și președintele său, Mahmoud Abbas, au fost epuizați și discreditați de ruptura cu Hamas, pe care criticii au spus că Netanyahu a exploatat-o. Drept urmare, au spus ei, autoritatea are acum o influență limitată asupra milițiilor armate din Cisiordania, care au fost inflamate de luptele din Gaza.

„Chiar dacă președintele Abbas ar vrea să stabilizeze situația, nu sunt sigur că milițiile sunt de acord. Ele sunt tentate să facă ceva pentru a-și arăta simpatia față de frații lor din Gaza”, a explicat profesorul Levy. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite