Statele Unite au blocat aderarea palestiniană deplină la ONU

0
Publicat:

Statele Unite au distrus speranțele palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline ale ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, notează vineri AFP, scrie AGERPRES.

Consiliul de securitate al ONU FOTO: EPA-EFE
Consiliul de securitate al ONU FOTO: EPA-EFE

De mai multe săptămâni, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”, precum şi ţările arabe, au cerut insistent Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, să îşi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite.

„Acordarea statutului de membru cu drepturi depline la Naţiunile Unite Palestinei ar atenua o parte din nedreptatea istorică suferită de generaţii de palestinieni”, a susţinut joi în faţa Consiliului Ziad Abu Amr, înalt oficial al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP).

Statele Unite, care au făcut tot pentru a amâna votul, nu au avut ezitări să recurgă la dreptul de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a proteja Israelul, scrie AGERPRES.

Proiectul de rezoluţie înaintat de Algeria, care „recomandă Adunării Generale ca statul Palestina să fie admis ca membru al Naţiunilor Unite”, a obținut 12 voturi pentru, 1 împotrivă şi 2 abţineri (Regatul Unit şi Elveţia).

„O lipsă de acţiune ar fi o eroare gravă şi de neiertat. A nu te trezi astăzi ar permite continuarea nedreptăţii şi a impunităţii, o ruşine veşnică”, a spus ambasadorul algerian Amar Bendjama înaintea de vot.

Admiterea unui stat la ONU trebuie să primească o recomandare pozitivă din partea Consiliului (cel puţin 9 voturi din 15 pentru, fără niciun veto din partea unui membru permanent), apoi să fie aprobată de Adunarea Generală, cu o majoritate de două treimi.

Statele Unite au continuat să reconfirme în ultimele săptămâni că poziţia lor „nu s-a schimbat” din 2011, când cererea de aderare prezentată de preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, a căzut datorită opoziţiei americane, chiar înainte de a ajunge în Consiliu.

Americanii consideră că ONU nu este locul potrivit pentru recunoaşterea unui stat palestinian, care, potrivit lor, ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel şi palestinieni. SUA subliniază, de asemenea, că legislaţia americană impune reducerea finanţării către ONU în cazul aderării palestinienilor în afara unui astfel de acord bilateral.

Ultimul drept de veto exprimat în cazul aderării unui stat la ONU datează din 1976, când SUA au blocat intrarea Vietnamului.

Israelul a denunţat iniţiativa palestiniană, criticând simplul fapt că a fost examinată cererea în Consiliu, pe care ambasadorul lor la ONU, Gilad Erdan, a considerat-o „imorală”. Guvernul israelian se opune soluţiei cu două state, apărată de o mare majoritate a comunităţii internaţionale, inclusiv de către SUA. Majoritatea celor 193 de state membre ale ONU (137, conform ANP) recunosc unilateral un stat palestinian.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite