Rusia a desfiinţat grupul ONU care urmărește sancțiunile impuse Coreei de Nord. Cele mai afectate state, Ucraina şi Coreea de Sud

0
Publicat:

În cadrul votului de joi din Consiliul de Securitate al ONU, Rusia și-a folosit dreptul de veto, în calitate de membru permanent, pentru a desfiinţa grupul acestui organism internaţional, care urmărește sancțiunile impuse Coreei de Nord. În timp ce China s-a abţinut, 13 din celelalte 14 state membre prezente au votat în favoarea reînnoirii mandatului grupului de supraveghere, relatează BBC.

Kim Jong Un şi Vladimir Putin, Foto EPA EFE
Kim Jong Un şi Vladimir Putin, Foto EPA EFE

Consiliul de Securitate a impus pentru prima dată sancțiuni în 2006, ca răspuns la un test nuclear nord-coreean, iar de atunci a mai adoptat încă 10 rezoluții care le-au întărit pe măsură ce activitatea nucleară a Pyongyangului a continuat.

Cu toate acestea, regimul lui Kim Jong Un a ignorat în mare măsură sancțiunile, în ciuda impactului acestora asupra economiei. Liderul nord-coreean a continuat rapid dezvoltarea armelor nucleare și a urmărit o strategie militară mai agresivă și mai periculoasă în ultimii ani.

Experții ONU spun că Coreea de Nord continuă să încalce sancțiunile prin creșterea numărului de lansări de teste de rachete și prin dezvoltarea de arme nucleare. Regimul a lansat un satelit de spionaj în acest an cu o tehnologie despre care se crede că a fost furnizată de Rusia.

De asemenea, încălcând sancțiunile, continuă să importe produse petroliere rafinate și să trimită lucrători în străinătate, iar cel mai recent raport al grupului de experți ONU a detaliat o campanie de atacuri cibernetice.

De ce a desfiinţat Rusia grupul de supraveghere al ONU

Săptămâna trecută, grupul de experți din cadrul ONU a declarat că investighează rapoartele conform cărora Rusia a încălcat regulile prin cumpărarea de arme nord-coreene, cum ar fi rachete balistice, pentru a le folosi în Ucraina.

Cum în ultimii 14 ani mandatul grupului de supraveghere al ONU a fost înnoit anul şi acum este pentru prima dată când Rusia se foloseşte de dreptul ei de veto pentru a desfiinţa acest organism, cele mai multe state suspectează că adevăratul motiv este că Putin a achiziţionat rachete balistice din Coreea de Nord, pe care le-a folosit în Ucraina.

Blocajul Rusiei a declanșat un val de condamnări din partea aliaților occidentali și vine după un an de întâlniri publice de profil înalt între Moscova și liderii de la Pyongyang.

SUA, Marea Britanie și Franța au declarat în fața Consiliului că Rusia reduce la tăcere organismul de supraveghere deoarece acesta a început să raporteze propriile încălcări ale regulilor de către Moscova, în special achiziționarea de arme din Coreea de Nord pentru câmpurile de luptă din Ucraina.

La rândul său, Rusia a negat în mod constant utilizarea armelor nord-coreene, iar reprezentantul său la ONU a respins din nou aceste acuzaţii joi, în cadrul Consiliului de Securitate. Vasily Nebenzia a susținut, de asemenea, că grupul de experți nu a avut nicio contribuţie relevantă de-a lungul timpului.

„Grupul de experți a continuat să se concentreze asupra unor chestiuni triviale, care nu sunt pe măsura problemelor cu care se confruntă peninsula”, a declarat Nebenzia, care a adăugat, de asemenea, că sancțiunile au impus o „povară grea” asupra poporului nord-coreean.

Reacţia Ucrainei şi Coreei de Sud

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat pe rețelele de socializare că veto-ul Rusiei echivalează cu „o declarație de vinovăție” că a folosit arme nord-coreene în război.

Acest vot „este, de fapt, o recunoaştere a culpabilităţii. Moscova nu-şi mai ascunde cooperarea militară cu Coreea de Nord (...), precum şi utilizarea de arme nord-coreene în războiul împotriva Ucrainei”, a comentat pe reţeaua socială X ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Şi reprezentantul Coreei de Sud la ONU a criticat „egocentrismul orb” al Rusiei şi a calificat drept „iresponsabil” vetoul Rusiei care blochează prelungirea la ONU a mandatului experţilor ce supraveghează aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord.

 „Acest lucru este aproape comparabil cu distrugerea unei camere de supraveghere pentru a evita să fie prins în flagrant”, a declarat ambasadorul sud-coreean Hwang Joon-kook.

Coreea de Sud „subliniază clar că Federaţia Rusă, în pofida statutului său permanent în Consiliul de Securitate al ONU, a luat o decizie iresponsabilă”, a declarat ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Decizia rusă a fost aspru criticată de Washington şi de aliaţii săi, care denunţă o protecţie reciprocă între cele două ţări.

„Ceea ce a făcut Rusia astăzi cu cinism subminează pacea şi securitatea în lume, toate acestea pentru a favoriza trocul viciat pe care l-a încheiat Moscova” cu Phenianul, asupra armelor în special, a reacţionat la rândul său Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Vetoul impus joi de Moscova nu ridică sancţiunile impuse de ONU la adresa Coreei de Nord, însă duce la disoluţia grupului însărcinat cu supravegherea punerii lor în aplicare, grup al cărui mandat expiră la sfârşitul lui aprilie.

Din 2019, Rusia și China au încercat să convingă Consiliul de Securitate să ușureze sancțiunile.

China, chiar dacă s-a abţinut în timpul votului asupra proiectului de rezoluţie ce prelungea cu un an acest mandat, a susţinut cererile ruse pentru reevaluarea sancţiunilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite