Vot joi în Consiliul de Securitate asupra cererii palestiniene de aderare la ONU

0
Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU se va pronunţa joi asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, au declarat mai multe surse diplomatice, marţi seară, pentru AFP, citată de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU. FOTO EPA
Consiliul de Securitate al ONU. FOTO EPA

Procedura a fost lansată din septembrie 2011d e preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, solicitându-se „aderarea statului Palestina la ONU”, dar nu a fost niciodată finalizată.

În noiembrie 2012, palestinienii au obţinut în cele din urmă statutul de „stat observator nemembru”.

„Un moment istoric”

Evidenţiind ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, la începutul lui aprilie ei au relansat cererea de aderare într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, care a iniţiat procesul de examinare.

„Este un moment istoric”, a comentat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. Chiar dacă succesul este mai mult decât puţin probabil.

Pentru o reuşită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin nouă voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Observatorii se îndoiesc însă că iniţiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziţia Statelor Unite, care s-au opus deja în 2011.

SUA consideră că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, care, în opinia lor, ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel şi palestinieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite