Statele din Golf se pregătesc de vremuri grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii intenţionează să amplaseze un scut antirachetă în Golf pentru a proteja oraşele, rafinăriile, oleoductele şi bazele militare ale statelor din zonă în cazul unui atac iranian.

Spre deosebire de scutul antirachetă din Europa, la acesta din Orientul Mijlociu nu participă şi Alianţa Nord-Atlantică.

Provizii de apă potabilă

Deocamdată nu se ştie nici valoarea contractelor semnate între Statele Unite şi ţările arabe, scrie publicaţia rusă „Nezavisimaia Gazeta".

Sistemul antirachetă din Golf seamănă cu un puzzle. Cu toate acestea, statele din Golf se tem că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz şi, în acest caz, această regiune aridă, cu mici rezerve de apă, poate fi supusă unei blocade alimentare, notează cotidianul rus.

Pregătindu-se  pentru ce e mai rău, Emiratele Arabe Unite se gândesc chiar să importe apă din gheţarii din Patagonia. Acest proiect este încă în stadiu de testare, dar impresionează deja prin imaginaţia iniţiatorilor. Acum doi ani, lideri politici şi oameni de afaceri din Emiratele Arabe Unite au călătorit în Chile pentru a examina gheţarii, informează „Nezavisimaia Gazeta".

Emiratele Arabe Unite vor să construiască un terminal de cereale în Emiratul Fujairah şi să cumpere 70.000 de hectare de teren fertil în Sudan. Qatarul şi Arabia Saudită cumpără terenuri agricole în Argentina, Brazilia, Australia şi Ucraina.

În plus, în acest an, Qatarul a raportat cheltuieli de aproape trei miliarde de dolari pentru rezervoare unde să fie păstrate provizii de apă potabilă pentru o săptămână. Emiratele Arabe Unite au în vedere planuri similare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite