Apel la dedolarizare: Rusia cere țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolar și să tranzacționeze în orice altă monedă

0
Publicat:

Economia Rusiei se frământă, iar Moscova vrea să o susțină atât de mult încât îndeamnă în mod repetat țările să tranzacționeze în orice monedă, în afară de dolarul american.

Vladimir Putin rânjind răutăcios
Rusia cere țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolar

Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost în Indonezia, unde a cerut țărilor din Asia de Sud-Est să renunțe la dolar și, în schimb, să folosească propriile monede naționale pentru a tranzacționa cu Rusia.

Comerțul Rusiei cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est – un bloc interguvernamental format din 10 țări – a scăzut cu 4,4% în 2022 față de un an în urmă. Cifrele comerciale deprimate sunt rezultatul sancțiunilor occidentale drastice împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe rus într-o declarație de marți înainte de un summit al asociației desfășurat în Indonezia.

Pentru a ajuta la corectarea situației, este luată în considerare problema desfășurării consultărilor privind utilizarea monedelor naționale în tranzacții”, a spus Ministerul de Externe, potrivit comunicatului.

Comentariile lui Lavrov care promovează valute non-dolar pentru comerțul cu Rusia fac ecou comentarii recente ale președintelui Vladimir Putin, care a susținut și utilizarea monedelor locale în ultimele săptămâni.

Lavrov a criticat egocentrismul occidental

Sancțiunile conduse de Occident au afectat grav economia Rusiei – țara a înregistrat un excedent de cont curent de 5,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului 2023 – marcând o scădere masivă de 93% față de un excedent record de 76,7 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Rusiei. datele băncii centrale publicate marți.

Industria sa auto – un sector economic cheie – s-a prăbușit, cu vânzări de un sfert din ceea ce erau înainte de război, au declarat joi cercetătorii de la Yale Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian lui Phil Rosen, de la Insider.

Lavrov și-a dublat poziția de dedolarizare într-un interviu acordat Kompas, un agent de știri indonezian, publicat miercuri, în care a criticat „egocentrismul occidental”.

Din cauza confiscării rezervelor valutare ale Rusiei în SUA și Europa, comunitatea globală înțelege din ce în ce mai mult că nimeni nu este imun de confiscarea activelor corporale stocate în jurisdicția occidentală”, a declarat Lavrov pentru Kompas, potrivit unei transcriere postată. prin publicație.

Nu se limitează doar la Rusia, alte câteva țări își reduc constant dependența de dolarul american, începând să treacă la utilizarea unor sisteme alternative de plată și calcul prin monede naționale”, a spus Lavrov.

Dolarul a fost moneda de rezervă a lumii încă din cel de-al Doilea Război Mondial, jucând un rol crucial în comerțul mondial. Dar sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au speriat atât de mult alte țări, încât acum aliniază monede de rezervă pentru comerț. De asemenea, ei repatriează rezervele de aur pentru păstrare.

Analiștii au analizat dezbaterea dedolarizării, cel puțin doi economiști de top susținând că dominația dolarului verde se va diminua, dar nu pe termen scurt.

Chiar și așa, stăpânirea biletului verde asupra sistemului financiar mondial este atât de puternică încât a reprezentat aproape 90% din tranzacțiile globale în valută, potrivit unui sondaj din 2022 al Bank of International Settlements, o organizație ai cărei membri sunt bănci centrale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite