Şeful diplomaţiei ucrainene, apel la Africa să susţină Kievul în faţa Moscovei

0
Publicat:

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, aflat în vizită în Etiopia, ţara în care se află sediul Uniunii Africane (UA), a cerut miercuri unor ţări din Africa să renunţe la neutralitatea pe care o afişează în conflictul între ţara sa şi Rusia şi să susţină Kievul.

Dmitro Kuleba  FOTO EPA EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA EFE

Încercăm să le explicăm prietenilor noştri africani că neutralitatea nu este răspunsul”, a declarat Dmitro Kuleba presei la Addis Abeba, unde şi-a continuat, după Maroc, a doua sa etapă din turneul în Africa.

Căci fiind neutră faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, extindeţi această neutralitate la încălcarea frontierelor şi la crime în masă, care pot să se producă în apropierea voastră, dacă asta nu s-a şi întâmplat deja”, a explicat el.

În februarie, 22 din cele 54 de state membre ale Uniunii Africane s-au abţinut sau nu au luat parte la votul pentru rezoluţia Adunării Generale a ONU care cerea Rusiei să-şi retragă forţele din Ucraina. Două dintre ele- Eritreea şi Mali - au votat chiar împotrivă.

Susținerea Ucrainei, printre subiectele discutate

Kuleba s-a întâlnit miercuri cu premierul etiopian Abiy Ahmed, cu preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat şi cu preşedintele în exerciţiu al acestei organizaţii panafricane, preşedintele comorian Azali Assoumani.

Unul din subiectele „discutate cu prietenii noştri africani este susţinerea Ucrainei în faţa agresiunii ruse”, a explicat el, fără a intra în detaliile întrevederilor sale.

În Africa, ţări şi oameni au simpatie pentru Rusia, căci ei fac legătura între Rusia şi sprijinul pe care aceste ţări l-au primit în epoca Uniunii Sovietice şi rolul Uniunii Sovietice în decolonizarea Africii”, a subliniat Kuleba.

Dar adevărul este că Rusia a privatizat tot ceea ce Uniunea Sovietică a făcut pentru Africa, ignorând faptul” că Ucraina era membră a URSS şi că ea a primit „mii de studenţi africani” şi a trimis în Africa „mii de ingineri”.

Rusia actuală este "foarte diferită", a adăugat el, „investiţia reală cea mai importantă a Rusiei în Africa o reprezintă mercenarii Wagner”, citează Agerpres.

Ea nu figurează „nici la mijlocul şi cu atât mai puţin în fruntea” listei ţărilor care furnizează ajutor umanitar Africii şi cu atât mai puţin nu figurează pe lista principalilor investitori în Africa, a afirmat ministrul ucrainean, denunţând „foarte buna” propagandă rusă, care „lucrează activ” în Africa.

Prima vizită a unui ministru ucrainean

Faptul că aceasta este prima vizită a unui ministru ucrainean de externe în Etiopia şi în Uniunea Africană vorbeşte de la sine”, şi-a exprimat el regretul.

Noi vom fi întotdeauna alături de voi în materie de securitate alimentară”, a transmis Kuleba ţărilor africane, amintind de foametea organizată în 1932-1933 de Iosif Stalin în Ucraina, care a provocat moartea a milioane de ucraineni.

De atunci, noi am spus că vom fi întotdeauna alături de cei care riscă foametea sau criza alimentară pentru că am trecut prin aceasta în calitate de naţiune şi pentru că aceste amintiri sunt foarte dureroase în memoria noastră colectivă”, a continuat el, subliniind importanţa Ucrainei în furnizarea cerealelor pe plan mondial.

În paralel, pe fondul sancţiunilor occidentale legate de ofensiva sa în Ucraina, Moscova caută în prezent susţinere în Asia şi în Africa, unde numeroase state nu au condamnat deschis intervenţia militară rusă.

Rusia şi-a înmulţit în ultimii ani iniţiativele pe continentul african, urmărind să se prezinte ca alternativă fostelor puteri coloniale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite