Şeful CIA, în vizită la omologul său din Israel în contextul creşterii tensiunilor cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
William Burns FOTO EPA-EFE
William Burns FOTO EPA-EFE

Şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, William Burns, efectuează marţi o vizită în Israel în contextul recrudescenţei tensiunilor cu Iranul.

Potrivit site-ului de ştiri Walla News, directorul CIA urmează să se întâlnească cu premierul Naftali Bennett, precum şi cu noul şef al serviciului israelian de informaţii Mossad, David Barnea, pentru a discuta despre programul nuclear iranian şi activităţile regimului de la Teheran în regiune.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al lui Naftali Bennett a confirmat vizita lui William Burns în Israel, fără a oferi detalii despre subiectele ce vor fi abordate cu acest prilej.

Walla News scrie că Burns se va deplasa de asemenea la Ramallah, în teritoriul palestinian, pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmoud Abbas şi cu şeful serviciului de informaţii palestinian Majed Faraj.

Vizita lui Burns are loc la aproape două săptămâni de la atacul Iranului asupra petrolierului Mercer Street, un act soldat cu moartea unui marinar român şi a unui agent de pază britanic. Potrivit armatei SUA, Mercer Street a fost vizat de trei atacuri cu drone în zilele de 29 şi 30 iulie în timp ce traversa Marea Arabiei către Fujairah, un oraş-port de pe coasta de la Golful Oman a Emiratelor Arabe Unite.

The Jerusalem Post scrie că William Burns este un veteran foarte respectat al administraţiei americane şi care cunoaşte foarte bine Israelul. Potrivit ziarului israelian, vizita sa în Israel survine într-un moment de cotitură în negocierile asupra programului nuclear al Iranului, existând zvonuri că SUA şi-ar putea schimba radical abordarea în acest capitol.

„Oare Burns este aici pentru (...) a oferi o asigurare mai puternică lui Barnea şi Israelului decât ceea ce ar putea oferi diplomaţii? Oare Barnea şi Burns vor discute despre potenţiale scenarii de activităţi secrete comune sau de activităţi cibernetice menite să încetinească Iranul? Ce nivel de încredere vor dezvolta cei doi?”, se întreabă The Jerusalem Post.

Diplomat de carieră, William Burns a fost, sub preşedinţia lui Barack Obama, iniţiatorul unei apropieri cu Iranul, ceea ce a condus la negocieri secrete în 2011 şi 2012 în Oman cu această ţară în pofida absenţei relaţiilor diplomatice.

Aceste discuţii au permis apoi demararea altora, oficiale, între Iran şi marile puteri (SUA, China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie), care au culminat în 2015 cu acordul nuclear cu Iranul, căruia Israelul i s-a opus în mod vehement.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite