Scandal de spionaj în Brazilia: locuințele lui Carlos, fiul fostului președinte Jair Bolsonaro, percheziționate de poliție

0
Publicat:

Poliția din Brazilia a efectuat percheziții într-un număr de proprietăți legate de Carlos Bolsonaro, unul dintre fiii fostului președinte Jair Bolsonaro. Acțiunea face parte dintr-o anchetă cu privire la acuzații conform cărora dușmanii politici ai președintelui Bolsonaro au fost supravegheați ilegal de către serviciul de informații brazilian în timpul mandatului său.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro FOTO Profimedia

Carlos Bolsonaro a fost de multe ori critic la adresa opozanților tatălui său pe rețelele de socializare și în trecut a fost acuzat de răspândirea știrilor false, acuzații pe care le respinge. Până în prezent, nici Carlos Bolsonaro, nici tatăl său nu au comentat perchezițiile recente.

Scandalul a izbucnit pentru prima dată joi, când Curtea Supremă din Brazilia a dezvăluit documente în care Agenția de Informații a țării, Abin, era acuzată că efectua supraveghere asupra unor figuri politice și judiciare cheie critice față de fostul președinte.

Printre presupusele ținte ale ascultărilor ilegale se aflau trei judecători de la Curtea Supremă și președintele Camerei Inferioare a Congresului din Brazilia.

Poliția a percheziționat casa și birourile lui Alexandre Ramagem, fostul șef al Abin și un aliat apropiat al lui Jair Bolsonaro, joi. Cu toate acestea, ancheta s-a apropiat mult de fostul președinte luni, când ofițerii au ajuns la o casă de pe plajă în care Jair Bolsonaro se afla împreună cu fiii săi.

Fostul președinte era, potrivit BBC, într-o excursie de pescuit cu fiii săi când poliția a ajuns la proprietatea din Angra dos Reis.

Jair Bolsonaro, vizat de mai multe anchete

Această nouă investigație se adaugă problemelor legale ale lui Jair Bolsonaro, căruia i s-a interzis să candideze pentru funcția de președinte timp de opt ani după ce a pus sub semnul îndoielii sistemul de vot electronic al Braziliei.

Acum, poliția investighează dacă Abin a fost folosit ilegal în timpul președinției lui Bolsonaro pentru a colecta informații despre persoanele percepute ca fiind critice față de acesta. În timpul președinției tatălui său, Carlos Bolsonaro a acționat adesea ca un purtător de cuvânt neoficial al președintelui, atacând adversarii președintelui pe rețelele de socializare.

O sursă din poliție a declarat agenției de știri Reuters că există suspiciuni că Carlos Bolsonaro a utilizat ilegal informațiile colectate de Abin. Poliția a afirmat săptămâna trecută că investigațiile indică faptul că un "grup criminal" a creat "o structură paralelă în cadrul Agenției Braziliene de Informații (Abin) și a folosit instrumentele și serviciile acesteia pentru acțiuni ilicite, producând informații în scopuri politice și media, în interes personal și pentru a interveni în anchetele poliției federale".

În timpul președinției lui Jair Bolsonaro, Brazilia a devenit tot mai polarizată, cu susținătorii și opozanții președintelui acuzându-se reciproc de tactici murdare. După ce a pierdut la limită în fața lui Luiz Inácio Lula da Silva în alegerile din 2022, fostul președinte este acum sub investigație pentru mai multe presupuse fapte ilegale, inclusiv corupție și abuz de putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite