Şase avioane americane F-16 au sosit în Turcia pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase avioane de tip F-16 au sosit la o bază din Turcia FOTO haaretz.com
Şase avioane de tip F-16 au sosit la o bază din Turcia FOTO haaretz.com

Şase avioane de vânătoare americane de tip F-16 au sosit duminică la o bază aeriană din sudul Turciei, pentru a se alătura coaliţiei conduse de către Statele Unite împotriva jihadiştilor cadrul grupării Statul Islamic (SI), a anunţat armata armericană, relatează AP în pagina electronică.

Forţele aeriene americane au mobilizat un "mic detaşament" de şase avioane de tip F-16, echipament de susţinere şi aproximativ 300 de oameni la baza aeriană de la Incirlik, a anunţat Comandamentul american în Europa într-un comunicat. Detaşamentul face parte din Escadra 31 cu baza la Aviano, în Italia, precizează comandamentul.

Turcia a efectuat atacuri aeriene vizând ţinte SI în Siria luna trecută, în urma unui atac sinucigaş cu bombă soldat cu 32 de morţi şi uciderii unui militar de către militanţi SI, şi a permis Statelor Unite să folosească baza, amplasată strategic. Ankara şi-a asumat astfel un rol mai activ în coaliţia antijihadistă condusă de Washington, după luni de reticenţe.

Avioane americane fără pilot au atacat săptămână trecută, de la Incirlik, poziţii SI, iar ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat lansarea în curând a unei ofensive "extinse" împotriva extremiştilor.

"Statele Unite şi Turcia, ca membre ale coaliţiei de peste 60 de ţări, sunt angajate în lupta împotriva ISIL, în urmărirea păcii şi stabilităţii în regiune", a subliniat comandamentul american, folosind un nume alternativ al SI.

Presa turcă scrie că Statele Unite ar urma să mobilizeze aproximativ 30 de avioane de vânătoare la Incirlik, care urmează să efectueze atacuri împotriva SI.

Incirlik se află în apropierea unor fiefuri SI de dincolo de frontiera cu Siria şi le va permite americanilor să se deplaseze mai rapid şi mai agil către ţinte. Folosirea bazei turceşti va permite totodată coaliţiei conduse de către americani să supravegheze mai bine Siria şi să acţioneze mai rapid în baza unor informaţii decât atunci când atacurile erau lansate din Irak, Iordania şi alte ţări de la Golful Persic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite