Summitul BRICS: Cine are de câștigat de pe urma extinderii blocului favorabil Rusiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii grupului economic BRICS, format din economiile emergente majore, se întâlnesc săptămâna aceasta în Africa de Sud pentru un summit care ar putea determina viitorul blocului și cât de mult se opune acesta unei ordini mondiale pe care o consideră dominată în mod nedrept de Occident.

Liderii BRICS se reunesc zilele acestea la Johannesburg. FOTO Shutterstock
Liderii BRICS se reunesc zilele acestea la Johannesburg. FOTO Shutterstock

Grupul format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud nu a fost niciodată mai prezent pe scena mondială. Dar BRICS în sine este complicat, scrie CNN într-o amplă analiză. 

Liderul Rusiei nu poate participa la summit deoarece țara gazdă, Africa de Sud, ar fi obligată să-l aresteze pentru presupuse crime de război. Alți doi membri, India și China, au un conflict de frontieră latent. Și în timp ce Beijingul se află într-o rivalitate cu Statele Unite, New Delhi are legături strânse cu Washington.

Nu este cea mai fericită familie. Cu toate acestea, familia respectivă primește acum oferte formale de la aproape douăzeci de țări pentru a li se alătura în blocul lor de economii emergente majore.

Discuțiile privind adăugarea de noi membri sunt așteptate să fie un subiect important pe agenda summitului de trei zile care începe marți, unde liderii BRICS - cu excepția lui Vladimir Putin din Rusia - se vor aduna în persoană pentru prima dată de la declanșarea pandemiei.

Putin, pentru care există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională legat de invazia brutală a Ucrainei, va participa virtual.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa și-a exprimat sprijinul pentru extinderea BRICS, afirmând că un organism mai mare ar "reprezenta un grup divers de națiuni" care împărtășesc "dorința comună de a avea un ordin global mai echilibrat" într-o lume "din ce în ce mai complexă și fragmentată".

La baza deciziilor privind extinderea stă direcția și identitatea grupului, ai cărui membri își propun să aibă mai multă putere într-un sistem internațional pe care îl consideră favorabil Occidentului și națiunilor Grupului celor Șapte (G7), în ciuda schimbărilor în dominația economiei globale în ultimele decenii.

Blocul risca să devină mai puternic geopolitic în încercarea sa de a reechilibra puterea globală, spun analiștii, în special în condițiile în care China și Rusia încearcă să-l atragă de partea lor în creșterea tensiunilor cu Occidentul - ceva ce extinderea sa ar putea facilita.

Vorbind la o conferință de presă înaintea summitului săptămâna trecută, reprezentantul Chinei în Africa de Sud a declarat că tot mai multe țări speră să se alăture BRICS pentru a-și "apăra interesele legitime".

"În fața unor țări care folosesc 'bastonul mare' al sancțiunilor unilaterale și angajează jurisdicții pe termen lung, țările BRICS insistă asupra dialogului și consultării egale", a spus ambasadorul Chen Xiaodong, folosind limbajul tipic al Beijingului pentru a critica ceea ce consideră politica SUA.

Chestiunea extinderii ar putea fi "primul test de stres al asociației în aproape un deceniu și jumătate de existență", potrivit lui Bhaso Ndzendze, profesor asociat de politologie și relații internaționale la Universitatea din Johannesburg.

Adăugarea de noi membri "ar extinde prezența globală a grupului" și ar crește angajamentul față de agenda sa de contracarare a dominării politice occidentale, a adăugat el.

Dar există diferențe de opinie cu privire la extindere și "cu siguranță nu toți (membrii) ar susține intrarea acelorași țări".

Cine s-ar putea alătura grupului BRICS

Decizia lui Putin, Xi Jinping din China, Narendra Modi din India, Luiz Inacio Lula da Silva din Brazilia și gazda lor, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, de a adăuga la blocul lor - și modul în care aleg potențialii membri - va avea consecințe globale semnificative, spun analiștii.

Extinderea ar fi doar a doua în istoria grupului, care se concentrează pe dezvoltarea economică și sporirea vocii membrilor săi în forurile globale.

Pornind de la un termen inventat inițial de economistul fostului Goldman Sachs, Jim O'Neill, pentru a descrie oportunitățile de investiții în piețele emergente cheie, grupul a persistat în ciuda diferențelor profunde în sistemele politice și economice ale membrilor săi.

Primul summit a avut loc în 2009, cu patru membri, și apoi Africa de Sud s-a alăturat în anul următor. BRICS și-a lansat Noua Bancă de Dezvoltare în 2015.

Acum, 22 de țări și-au exprimat oficial interesul de a se alătura blocului, în timp ce atâtea au făcut și anchete informale, a declarat luna trecută ambasadorul sud-african la BRICS, Anil Sooklal.

Printre cei care au aplicat oficial se numără Argentina, Mexic, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Nigeria și Bangladesh, au afirmat oficialii sud-africani.

Țările au diferite motive pentru aplicare, de la interesul pentru inițiative economice specifice, cum ar fi trecerea la monede locale, până la "contestarea SUA", potrivit Mihaelei Papa, cercetătoare principală în cadrul Proiectului Alianțelor Puterilor Ascendente de la Universitatea Tufts din SUA.

"Apoi există aceia care doresc acces mai ușor la China sau la alte țări BRICS sau mai mult control în timpul tensiunilor și incertitudinilor majore de putere", a adăugat ea, menționând că pentru membri, "decizia de extindere înseamnă decizia asupra direcției viitoare a grupului".

Noii membri cu influență economică ar putea cataliza capacitatea grupului de a remodela sau crea alternative la instituțiile globale existente de putere.

Alegerea de a include țări care sunt deschis ostile față de Occident, cum ar fi Iranul, ar putea înclina balanța în favoarea unei blocade anti-occidentale, spun experții.

Adăugarea de noi membri ar putea avea cel puțin unele efecte pozitive pentru cel mai puternic membru al grupului, China, în special în timp ce Xi încearcă să-și poziționeze țara ca lider în reconfigurarea unui sistem condus de SUA pe care îl consideră menit să limiteze ascensiunea țării sale.

O voce mai puternică

"Cu cât membrii săi sunt mai dintr-un spectru mai larg, cu atât pot pretinde o voce colectivă mai puternică, iar China, ca cea mai mare economie, va pretinde conducerea și reprezentarea lumii în curs de dezvoltare", a declarat Yun Sun, director al Programului China la think tank-ul Stimson Center din Washington.

Interesul larg al țărilor de a se alătura BRICS este, de asemenea, o impuls pentru Putin - care rămâne binevenit în bloc, în ciuda faptului că este considerat un paria și un criminal de război în Occident. De asemenea, acesta indică o discrepanță tot mai mare între prioritățile țărilor care se aliniază pentru BRICS și națiunile occidentale bogate care s-au unit împotriva sa în sprijinul Ucrainei, spun analiștii.

Analystul Manoj Kewalramani, cu sediul în Bangalore, a evidențiat o perspectivă în întreaga lume în curs de dezvoltare. "Există multă frustrare că Rusia a inițiat războiul, dar există și această recunoaștere că ai nevoie de două mâini pentru a aplauda și există lucruri pe care NATO și Statele Unite le-au făcut" pentru a declanșa sau prelungi conflictul, a spus el.

Când vine vorba de interesul acestor țări de a vedea sfârșitul războiului, "vor vedea că izolarea Rusiei nu-i ajută", a spus Kewalramani, care conduce studiile indo-pacifice la centrul de cercetare Takshashila Institution.

În schimb, țările privesc către BRICS ca pe un mijloc de a face față provocărilor precum schimbările climatice și accesul limitat la capital și tehnologie și decid să se îndrepte către acesta deoarece "Occidentul pare să se izoleze", a adăugat el.

Linii de demarcație

Dar chiar și în timp ce Xi, Modi, Lula, Ramaphosa și Putin se adună în Johannesburg pentru discuții, diviziunile din cadrul grupului existent de cinci membri pot fi un obstacol în calea oricăror decizii majore privind această problemă.

Liderii sunt așteptați să revizuiască criteriile privind modul de selectare a noilor membri - poate în loc să numească cine se alătură clubului.

Prezența virtuală a liderului rus va fi cea mai clară indicație a stângăciei din cadrul grupului - ai cărui membri includ țări care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Națiunile Unite, cum ar fi Brazilia, și țări care s-au abținut - China, Africa de Sud și India.

Dar influența Moscovei în Africa a fost subliniată de apariția unui videoclip care aratău Yevgeny Prigozhin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a lansat o revoltă eșuată împotriva conducerii militare a Kremlinului în iunie, afirmând că se află în Africa și vorbind despre faptul că Rusia va deveni mai mare pe toate continentele.

În ceea ce privește extinderea BRICS, fiecare dintre țări are motivele sale de a fi circumspecte cu privire la cine să admită, deoarece problema a fost ridicată în timpul președinției Africii de Sud în 2018, iar apoi țările au decis să o exploreze mai mult după summitul virtual de anul trecut organizat de China.

Pentru India, care are un conflict de frontieră cu China și se simte din ce în ce mai atrasă de SUA datorită preocupărilor comune privind o Beijing assertivă, un bloc ostil față de SUA nu ar fi de dorit, spun analiștii.

"Cu cât BRICS devine mai activ, cu atât alte țări vor pierde putere"

"India se află într-o situație dificilă, deoarece identitatea grupului se schimbă, iar aceasta nu dorește această schimbare", a spus Kewalramani, care a menționat că New Delhi este considerată că a încetinit introducerea de noi membri anul trecut cerând mai întâi crearea unor criterii.

O extindere, în loc să facă grupul mai puternic, l-ar putea face și "mai greoi și mai ineficient" cu poziții mai contrastante între membri, a adăugat el.

Brazilia și Africa de Sud, de asemenea, ar putea fi deschise la o extindere potențială, dar ar fi "mai precaute în primirea țărilor clar anti-americane" în bloc, potrivit lui Rubens Duarte, coordonatorul LABMUNDO, un centru de cercetare în relații internaționale din Brazilia.

O astfel de schimbare nu ar fi ceea ce caută grupul, însă, a spus el, iar având mai mulți membri ar putea ajuta la aducerea unei perspective mai diversificate în discuțiile privind problemele globale.

Dar dacă BRICS decide să se extindă și să-și intensifice rolul global, acest lucru ar putea determina schimbări majore care să afecteze influența internațională a Europei și a SUA, a adăugat el.

"Cu cât BRICS devine mai activ, cu atât alte țări vor pierde putere", a concluzionat el.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite