Summitul BRICS: Xi Jinping caută să-și consolideze legăturile economice în Africa de Sud

0
Publicat:

Președintele chinez Xi Jinping a început o vizită oficială de trei zile în Africa de Sud, cu scopul de a consolida influența Beijingului în cadrul țărilor în curs de dezvoltare și emergente. Această vizită capătă o importanță deosebită în condițiile în care relațiile dintre China și SUA rămân tensionate, în timp ce China se confruntă cu obstacole economice interne.

Xi Jinping merge într-o vizită cu mize ridicate în Africa de Sud. FOTO: Shutterstock
Xi Jinping merge într-o vizită cu mize ridicate în Africa de Sud. FOTO: Shutterstock

În timpul acestei vizite, președintele Xi se va întâlni cu liderii sud-africani și va participa la un summit BRICS (Brazilia, China, India, China, Africa de Sud), alături de ceilalți șefi de stat din grup. Acest summit are o importanță crucială pentru Xi, marcând a doua sa călătorie internațională din acest an - o schimbare față de călătoriile sale frecvente de dinainte de pandemie.

Ultima ieșire internațională a lui Xi l-a dus la Moscova în martie, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi lideri și-au reafirmat alinierea strategică împotriva Statelor Unite și și-au articulat viziunea pentru o nouă ordine globală care nu se mai concentrează pe puterile occidentale.

O viziune multipolară în interiorul BRICS

Viitorul summit BRICS reprezintă o oportunitate pentru Xi de a-și promova viziunea unei lumi multipolare. Grupul BRICS reprezintă peste 40% din populația globală. Obiectivul membrilor este de a remodela afacerile globale și de a-și amplifica influența asupra deciziilor internaționale.

Steve Tsang, directorul Institutului SOAS China din cadrul London School of Economics, explică faptul că "aspirația lui Xi Jinping este de a stabili o ordine mondială centrată în jurul Chinei, mai degrabă decât de a concura direct cu ordinea internațională existentă condusă de SUA".

Pentru a realiza acest lucru, China s-a concentrat pe parteneriate în emisfera sudică, unde apar în majoritate guverne autoritare și o populație mai mare decât cea a democrațiilor occidentale, ceea ce se aliniază strategic cu obiectivele lui Xi.

„Piatră de temelie pentru echitate și justiție internațională”

Ambasadorul Chinei în Africa de Sud, Chen Xiaodong, laudă BRICS ca fiind o „platformă de cooperare între națiunile în curs de dezvoltare și ca o piatră de temelie pentru echitate și justiție internațională”. Chen recunoaște provocările sistemului tradițional de guvernanță globală și preconizează că BRICS va juca un rol esențial în remodelarea dinamicii globale.

Vizita lui Xi coincide cu evenimentele recente din SUA, unde recentele întâlniri ale președintelui Joe Biden cu lideri din Japonia și Coreea de Sud au demonstrat solidaritatea față de preocupările tot mai mari legate de China. Summitul liderilor a consolidat colaborarea militară și economică, criticând totodată acțiunile Chinei în Marea Chinei de Sud.

Paul Nantulya, cercetător-asociat în cadrul Centrului African pentru Studii Strategice, subliniază importanța strategică tot mai mare a BRICS pentru China, în contextul rivalității acesteia cu Statele Unite. Nantulya subliniază proeminența lui Xi în cadrul BRICS, mai ales că Putin participă de la distanță din cauza unor probleme juridice internaționale.

Provocările interne riscă să deturneze avansul Chinei

În timp ce eforturile internaționale ale lui Xi vizează consolidarea prezenței globale a Chinei, acesta se confruntă cu provocări interne. Redresarea economică post-COVID a Chinei este îngreunată de o criză imobiliară, de datoriile administrațiilor locale și de presiunile deflaționiste, iar toate acestea au un impact asupra creșterii economice.

Șomajul în rândul tinerilor din China a atins cote record, determinând guvernul să oprească dezvăluirile publice. Yun Sun, de la Stimson Center, explică faptul că dificultățile economice ale Chinei limitează capacitatea lui Xi de a oferi pachete de ajutor substanțiale națiunilor în curs de dezvoltare, așa cum a făcut anterior.

Mai mult, cetățenii chinezi manifestă scepticism în ceea ce privește cheltuielile guvernului în străinătate, cum ar fi Inițiativa „Belt and Road”. Pe fondul provocărilor economice, China selectează proiectele străine cu mai multă atenție. În timp ce finanțarea internațională încetinește, China își intensifică angajamentul politic și militar în Africa prin strategii rentabile care mențin un impact ridicat.

Vizita lui Xi în Africa de Sud marchează întoarcerea sa aici după cinci ani. Spre deosebire de turneul său anterior pe scară largă în Africa, această călătorie se concentrează pe Africa de Sud și pe summitul BRICS. Președintele Xi co-prezidează Dialogul liderilor China-Africa cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa în timpul Summitului. Evenimentul găzduiește reprezentanți din 69 de țări, inclusiv toate națiunile africane, ceea ce subliniază importanța sa diplomatică.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite