Rezilierea contractului pentru submarinele franceze va costa Australia mai mult de 580 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Guvernul australian va plăti constructorului naval francez Naval Group 585,2 milioane de dolari despăgubiri pentru anularea unui contract de construcţie de submarine, încheiat de Canberra în 2016. Acest lucru a fost anunţat sâmbătă de prim-ministrul Anthony Albanese în timpul unui discurs adresat reporterilor.

Potrivit şefului guvernului australian, s-a ajuns la un acord final între autorităţile australiene şi compania franceză de apărare Naval Group privind compensarea pentru rezilierea unilaterală a contractului, pe care Canberra a anunţat-o în septembrie 2021 după crearea alianţei militare AUKUS (tripartită) ce presupune parteneriatul dintre Australia, Regatul Unit şi Statele Unite). Ca urmare a acestui acord, „guvernul australian va plăti 830 de milioane de dolari australieni (cca. 585 milioane USD, n.ed) ca o decontare echitabilă”. „Acum putem restabili relaţia australiano-franceză, care nu va fi umbrită de nimic altceva”, a spus Albanese.

Premierul a mai spus că preşedintele francez Emmanuel Macron a participat activ la soluţionarea conflictului şi, după decizia de despăgubire, l-a invitat pe liderul australian să efectueze o vizită oficială în ţara sa. „Aştept cu nerăbdare să profit de invitaţia preşedintelui francez de a vizita Parisul şi <…> consider că întâlnirea cu el personal este vitală pentru restabilirea relaţiilor dintre ţările noastre”, a spus Albanese.

Contractul de construcţie a submarinelor diesel, încheiat de Canberra şi Grupul Naval Francez, a fost reziliat unilateral de guvernul australian pe 15 septembrie 2021. Autorităţile australiene au citat drept motiv execuţia prea lentă a acestora, dar au indicat şi că în cadrul alianţei create în aceeaşi zi, AUKUS va avea acces la tehnologiile de construcţie a submarinelor nucleare. În plus, s-a raportat că SUA şi Marea Britanie vor ajuta Australia să construiască cel puţin opt submarine nucleare până în 2036.

Incidentul a provocat o agravare bruscă a relaţiilor dintre Australia şi Franţa, care au considerat rezilierea contractului „o înjunghiere în spate”

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite