Reuters: Petroliere ale Rusiei au aprovizionat Coreea de Nord prin transferuri efectuate în apele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Mai multe petroliere sub pavilionul Rusiei au aprovizionat Coreea de Nord cu combustibil în cel puţin trei ocazii în ultimele luni prin transferuri efectuate în largul mării, susţin mai multe surse din serviciile de informaţii ale unui stat european occidental, citate de Reuters.

Exportul de petrol sau produse petroliere din Rusia, cel de-al doilea exportator mondial de petrol şi un stat cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, reprezintă o încălcare a sancţiunilor impuse chiar în cadrul Consiliului, susţin sursele citate.

Aceste transferuri desfăşurate în largul mării, efectuate în lunile octombrie şi noiembrie, indică o evoluţie a contrabandei din Rusia către Coreea de Nord, după ce tot Reuters anunţa în luna septembrie că vasele nord-coreene efectuau rute directe între Rusia şi statul comunist nord-coreean.

„Navele ruseşti au efectuat transferuri, constând în materii petrochimice, către vasele nord-coreene aflate pe mare în mai multe ocazii în acest an, ceea ce reprezintă o încălcare a sancţiunilor impuse de ONU”, a afirmat una din sursele citate de către Reuters.

O a doua sursă, ce a confirmat în mod independent existenţa comerţului între navele ruseşti şi cele nord-coreene, a afirmat că nu există nicio dovadă a implicării statului rus în aceste activităţi.

„Nu există nicio dovadă că aceste transferuri au susţinerea statului rus, însă aceste nave ruseşti oferă o linie de supravieţuire Coreei de Nord”, a afirmat cea de-a doua sursă citată.

Cei doi oficiali, ce au afirmat că informaţiilor lor se bazează pe imaginile capturate de sateliţii de spionaj şi de departamentele de informaţii ale marinei, au specificat că aceste nave ruseşti operează din porturile de la Pacific, din estul Rusiei.

Oficialii ruşi au refuzat să comenteze informaţiile publicate de către Reuters, iar proprietarul unui vas suspectat a negat complet posibilitatea unor astfel de activităţi. 

Aceste ultime informaţii vin în contextul recent în care China a fost acuzată că ar fi furnizat în mod ilicit combustibil Phenianului.

Reuters susţine că nu a putut confirma în mod independent aceste acuzaţii, însă informaţiile cu privire la locaţia navelor suspecte disponibile arată nu doar că acestea au urmat o serie de rute suspecte dar şi faptul că aceste nave au avut emiţătorii, ce transmit poziţia vaselor, închişi pentru mai multe zile în perioade suspecte.

Alte surse, familaire cu comerţul maritim din porturile din estul Rusiei, au declarat pentru Reuters că a încetat aprovizionarea navelor nord-coreene în porturile din Rusia, şi că în acest moment, contrabanda cu combustibil se realizează prin transferurile efectuate în larg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite