Trump: China „a fost prinsă în flagrant” permiţând exportul de petrol către Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că este „foarte dezamăgit de faptul că Beijingul permite exporturile de petrol către Coreea de Nord” şi că astfel de măsuri previn „o soluţie amiabilă” în criza programului nuclear al Phenianului.

„Prinşi ÎN FLAGRANT - foarte dezamăgit că Beijingul permite exportul de petrol în Coreea de Nord. Dacă acest fapt va continua, nu va exista niciodată o soluţie amiabilă în problema nord-coreeană”, a scris preşedintele american pe contul său de Twitter.

Anterior, în cursul aceleiaşi zile, Beijingul a transmis că nu a existat nicio încălcare a rezoluţiilor ONU sau vreun export de petrol către Coreea de Nord, după ce mass media din Coreea de Sud a publicat o serie de imagini ce ar dovedi că navele chineze exportă ilicit petrol către Nord.

Administraţia Trump a fost principala forţă din spatele eforturilor de amplificare a sancţiunilor economice îndreptate împotriva Coreei de Nord în răspuns la accelerarea programelor balistice şi nucleare ale Phenianului.

Washingtonul susţine că o cooperare deplină din partea Chinei, principalul partener economic al Phenianului, este vitală pentru succesul eforturilor sale, în acelaşi timp, subliniind în repetate rânduri faptul că rămâne deschis la o opţiune militară.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a impus, prin unanimitate de voturi, un nou set de sancţiuni împotriva Coreei de Nord ce vizează, în principal, exporturile de ţiţei şi produse petroliere către Pheanian.

Prin aceste rezoluţii se încearcă stoparea a aproape 90% din exporturile de petrol rafinat către Phenian, instaurând o limită de 500,000 de barili pe an în acest caz, şi de 400,000 de barili de ţiţei.

Agenţia de presă Reuters susţine, citând documente oficiale, că Washingtonul ar fi dorit ca aceste sancţiuni să vizeze şi zece nave comerciale ce ar ocoli sancţiunile impuse de ONU prin efectuarea de transferuri ilicite de petrol rafinat desfăşurate în apele internaţionale. China şi Rusia, ulterior, au cerut mai mult timp pentru a studia această propunere.

În luna septembrie, Consiliul de Securitate a introdus o limită de 2 milioane de barili de petrol în ceea ce priveşte exporturile către Coreea de Nord.

China a reiterat că respectă în totalitate rezoluţiile împotriva Phenianului, în ciuda suspiciunilor exprimate de către Washington, Seul şi Tokio.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Apărare al Chinei, Ren Guoqiang, a subliniat politica Chinei de a respecta rezoluţiile ONU.

„Situaţia pe care o menţionaţi pur şi simplu nu există”, a afirmat acesta, după ce presa sud-coreeană a susţinut, citând surse oficiale ale guvernului din Seul, că există imagini surprinse de către sateliţii americani ce surprind nave comerciale ale Chinei efectuând transferuri ilicite către nave nord-coreene - în 30 de ocazii separate din luna octombrie.

Oficialii americani nu au confirmat aceste informaţii, însă oficialii din departamentul de Stat au sugerat posibilitatea ca asemenea transferuri ilicite să se desfăşoare în continuare.

„Transferurile ilicite între navele comerciale... rămân un punct de îngrijorare în ceea ce priveşte acţiunile de ocolire a sancţiunilor economice de către Coreea de Nord”, a afirmat un oficial american.

„Îndemnăm China să pună capăt tuturor activităţilor economice cu Coreea de Nord, inclusiv cele de turism, şi în special exporturile de produse petroliere şi expulzarea muncitorilor nord-coreeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat, Michael Cavey.

Harry Kazianis, expert în studii de apărare în cadrul think-tank-ului Center for the National Interest, a afirmat că Beijingul „nu va pune niciodată în efect complet sancţiunile ONU după dorinţele preşedintelui Trump”, în ciuda eforturilor acestuia din urmă de a dezvolta o relaţie personală cu omologul său chinez, preşedintele Xi Jinping.

„Dat fiind ultimul tweet al preşedintelui Trump, se pare că prietenia dintre acesta şi preşedintele Xi s-a încheiat în mod oficial”, a afirmat acesta.

„Acest fapt era de aşteptat să se întâmple. China se teme mult mai mult de Coreea de Nord decât de Statele Unite”, a afirmat Kazianis, subliniind temerile Beijingului în privinţa riscurilor asociate cu prăbuşirea regimului lui Kim Jong-un în contextul aplicării depline a sancţiunilor impuse de către ONU.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite