Reuters: Israelul nu poate surprinde Iranul, dar îl poate ataca
0
Anularea de către premierul israelian Benjamin Netanyahu a unei şedinţe a Cabinetului de Securitate, cu privire la Iran, în urma scurgerii unor informaţii în presă, a pus sub semnul întrebării strategia Israelului: este aşteptată o surpriză într-un război cu inamicul lor principal, Iranul?
Poate că nu, răspunde Reuters. Ani de speculaţii publice, multe dintre ele zgândărite de declaraţii oficiale din Israel şi de peste hotare despre posibilitatea şi momentul propice pentru un asemenea conflict, le-au dat iranienilor motive să-şi întărească facilităţile nucleare atât de ameninţate şi să să pregătească un eventual răspuns.
Luând în considerare dificultăţile pe care le-ar avea avioanele de luptă israeliene în drumul dus-întors destul de lung până în Iran şi bombele puţine pe care le pot transporta, pierderea avantajului unui atac prin surprindere nu recomandă un atac fără aliatul Israelului cel mai important, Statele Unite ale Americii.
Şi totuşi experţii nu se grăbesc să elimine ideea unui astfel de atac. Unii cred că Israelul ar mai putea avea un element de surpriză într-un atac al Iranului şi, chiar dacă Iranul este foarte pregătit la capitolul armament, o combinaţie de furişare, forţă brută şi poate câteva inovaţii netestate încă în materie de arme ar putea aduce o victorie pentru Israel.
„Probabilitatea de a surprinde Iranul este foarte scăzută, dar cred că israelienii se vor baza pe competenţele lor tehnice”, a declarat Walter Boyne, fost ofiţer al forţelor aeriene americane.
Israelul şi aliaţii săi occidentali sunt de părere că Iranul încearcă să găsească metode de a construi arme nucleare, în vreme ce Teheranul insistă că îşi doreşte doar să genereze electricitate şi izotopi medicali. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama spune că speră că sancţiunile şi calea diplomatică vor schimba politica Iranului. Netanyahu şi alţi lideri israelieni au spus foarte clar că e posibil să recurgă la violenţă.
Dacă într-adevăr vor să atace, israelienii ar trebui să se îngrijoreze de faptul că SUA urăsc să vadă izbucnirea unui război în pragul alegerilor prezidenţiale americane şi în timp ce sunt încă de partea unei soluţii diplomatice.
În 1981 nu au existat asemenea probleme când un escadron de luptă israelian a decolat din deşertul Sinai, sub ocupaţia Israelului în acel moment, pentru a ataca un reactor atomic al Irakului şi nici în 2007, când Israelul a lansat, din senin, o misiune asemănătoare împotriva Siriei.
Prim-ministrul Israelului este obligat legal să obţină acordul cabinetului de securitate pentru a putea ataca Iranul. Dar, după ce o publicaţie a notat miercuri că unii miniştri, membri ai acestui cabinet, s-au opus din cauza unor rapoarte ale serviciilor secrete despre Iran, o sursă a spus că Netanyahu a solicitat ca membrii să fie reduşi de la 14 la un număr mai mic, pentru a asigura mai multă discreţie.
Israel poate ajunge să dezinformeze propriul popor, temporar, pentru a nu se mai discuta despre un atac iminent, informează Reuters.