Statutul Ierusalimului îi dă bătăi de cap lui Obama, în lupta pentru preşedinţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, „capitala Israelului“
Obama a cerut ca programul democrat să conţină referiri la Ierusalim, „capitala Israelului“

Ierusalimul a devenit o modalitate de a atrage susţinătorii evrei din Statele Unite ale Americii în lupta pentru Casa Albă.

Ierusalimul a stârnit controverse la Convenţia Naţională a Democraţilor, ce a avut loc la începutul lunii septembrie în Carolina de Nord.  Potrivit relatărilor, preşedintele american Barack Obama a intervenit personal pentru a cere ca afirmaţia „Ierusalimul este şi va rămâne capitala Israelului“ să figureze în programul de guvernare al democraţilor.

Programul de guvernare fusese adoptat cu o zi înainte, dar fără să menţioneze statutul Ierusalimului. Preocuparea preşedintelui a fost că excluderea afirmaţiei cu privire la Ierusalim drept capitală a Israelului i-ar oferi un avantaj contracandidatului republican Mitt Romney, care acuză administraţia Obama că îşi sacrifică aliatul.

Din punctul său de vedere, programul republican face referire la „două state democrate: Israel cu capitala la Ierusalim şi Palestina, ce trăieşte în pace şi în siguranţă“.

Israelul şi mulţi dintre susţinători săi privesc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, Ierusalimul de Est fiind capturat de Israel în 1967, de la Iordania. Marile puteri, însă, printre care se numără şi Statele Unite, nu recunosc transferarea capitalei la Ierusalim, menţinându-şi, alături de alte state precum România, misiunea diplomatică la Tel Aviv.

Prin urmare, poziţia oficială a Partidului Democrat, în concordanţă cu mesajul preşedintelui din timpul campaniei electorale din 2008, nu se sincronizează cu politica oficială a guvernului american, ce susţine că statutul oraşului Ierusalim ar trebui determinat prin negocieri între Israel şi palestinieni.

„Vizitaţi Ierusalimul, câştigaţi Florida“

Toate aceste controverse tind să consolideze unele mituri potrivit cărora, în politica americană, voturile evreilor au o mare importanţă.

Comunitatea evreiască din Statele Unite este educată, activă din punct de vedere politic şi este concentrată în anumite regiuni cheie.

„Romney vizitează Ierusalimul pentru a câştiga Florida“ titra „Wall Street Journal“ la sfârşitul lunii iulie.
În Florida, unde  George Bush a câştigat în 2000 la o diferenţă de doar 537 de voturi, chiar şi o schimbare mică în rândul votanţilor evrei ar putea face o diferenţă.

În ciuda tuturor discuţiilor cu privire la importanţa votului evreilor, cert este că această comunitate, ce reprezintă 2% din populaţie, susţin în număr mare democraţii.

Un sondaj realizat de Gallup la sfârşitul lunii iulie a arătat că dintre alegătorii evrei înregistraţi, un procent de 68%  îl sprijină pe Obama, faţă de 25% care îl susţin pe Romney.

Mitt Romney şi republicanii au încercat să valorifice tensiunile evidente dintre Obama şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Dar, şi în această situaţie, faptele contrazic miturile. Israelul este important pentru mulţi evrei americani, dar nu atât de mult încât să le influenţeze votul, scrie BBC.

Un alt sondaj de opinie realizat în luna martie a vrut să afle ce anume influenţează votul evreilor americani la alegerile prezidenţiale: un procent de doar 6% a răspuns Israel.

Pentru votanţii evrei, aspectele economice şi sistemul de sănătate contează cel mai mult, adică aceleaşi criterii pe care le iau în calcul şi ceilalţi americani ce vor merge la vot în noiembrie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite