Junta militară din Niger revocă acordul de cooperare militară cu SUA: prezența militară americană este „ilegală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE: Junta militară din Niger a decis să revoce acordul de cooperare militară cu Statele Unite, semnat în 2012, catalogând prezența militară americană pe teritoriul său drept „ilegală”.   

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Decizia a fost anunțată sâmbătă de purtătorul de cuvânt al guvernului de tranziție, colonelul maior Amadou Abdramane, într-o declarație citită la televiziunea publică a țării. Această revocare a acordului a fost motivată de aspirațiile și interesele poporului nigerian.

„Guvernul Nigerului, luând act de aspiraţiile şi interesele poporului nigerian, decide cu toată responsabilitatea să rezilieze cu efect imediat acordul privind statutul personalului militar american şi al angajaţilor civili ai Departamentului de Apărare al SUA pe teritoriul Nigerului”, este declarația acestuia. 

În contextul acestei decizii, situația bazei americane de UAV-uri din nordul Nigerului devine și mai tensionată, mai ales că există o dispută teritorială în acea zonă. Inițial, agenția britanică de știri a relatat despre operațiunile bazei de UAV-uri americane.

Decizia ar fi venit  în urma vizitei la Niamey a unei delegaţii americane condusă de subsecretarul de stat pentru afaceri africane, Molly Phee. 

Știre inițială:

Rebelii care au preluat puterea în Niger au încălcat imediat acordul militar cu Statele Unite, acord care a permis personalului militar și civil american de la Pentagon să se afle pe teritoriul țării africane. Acest lucru a fost relatat de Reuters care l-a citat pe purtătorul de cuvânt al regimului, colonelul Amadou Abdraman.

Agenția a menționat că a existat o bază americană de UAV-uri în nordul Nigerului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite