Nigerul a anunţat încetarea parteneriatelor de securitate şi apărare cu UE

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe din Niger a anunţat luni încetarea a două misiuni de securitate şi apărare ale Uniunii Europene (UE) în ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Manifestanți pro-juntă din Niger. FOTO EPA-EFE
Manifestanți pro-juntă din Niger. FOTO EPA-EFE

Într-un comunicat, ministerul a anunţat „denunţarea de către statul Niger a acordului dintre Republica Niger şi Uniunea Europeană privind statutul misiunii PSDC (Politica de securitate şi apărare comună)" a UE „în Niger (EUCAP Sahel Niger)", o misiune civilă. 

„La cererea autorităţilor nigeriene"

Ministerul Afacerilor Externe din Niger a declarat, de asemenea, „retragerea de către statul Niger a acordului pentru desfăşurarea unei misiuni de parteneriat militar a UE" în Niger.

Misiunea a fost lansată în februarie „la cererea autorităţilor nigeriene" pentru „sprijinirea ţării în lupta împotriva grupărilor teroriste armate", potrivit site-ului Consiliului UE.

Țara este afectată de violenţe jihadiste 

Nigerul este afectat de violenţe jihadiste în regiuni din vest şi sud-est.

Guvernul nigerian a anunţat că a „decis să retragă privilegiile şi imunităţile" acordate în cadrul acestei misiuni, fără a da alte detalii.

De la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ales Mohamed Bazoum, pe 26 iulie, în urma unei lovituri de stat, armata aflată la putere a întrerupt legăturile cu partenerii occidentali ai ţării, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite