Represiunea din Hong Kong. Publicaţia pro-democraţie Apple Daily îşi încetează activitatea în urma arestării mai multor directori şi îngheţării activelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Publicaţia pro-democraţie Apple Daily din Hong Kong a anunţat miercuri că se închide, după ce activele i-au fost îngheţate în urma arestării mai multor directori, relatează BBC.

Autorităţile au blocat, săptămâna trecută, 18 milioane HK$ din bunurile companiilor.

Apple Daily, publicaţie critică la adresa conducerii de la Beijing, este deţinută de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.

Redactorul-şef Ryan Law, în vârstă de 47 de ani, şi CEO-ul Cheung Kim-hung, în vârstă de 59 de ani, s-au numărat între cei cinci directori ai ziarului care au fost arestaţi după ce 500 de poliţişti au făcut percheziţii la sediul publicaţiei, pe care autorităţile l-au descris ca „locul infracţiunilor”.

Poliţia a ajuns joia trecută şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai, care au fost arestaţi.

Poliţia a spus că zeci de articole din ziar sunt suspecte că au încălcat Legea naţională a securităţii. Este primul caz în care autorităţile citează articole de presă care ar fi încălcat controversata lege.

Law şi Cheung, care sunt acuzaţi de „complicitate cu o ţară străină sau elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”, au apărut sâmbătă în faţa unui judecător, Victor So, care le-a respins cererea de eliberare pe cauţiune. Ei urmează să apară din nou în faţa Curţii pe 13 august.

Judecătorul a motivat decizia spunând că există dovezi insuficiente pentru a crede că ei nu ar pune în pericol securitatea naţională.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.

În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.

Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite