Hong Kong. Redactorul-şef şi alţi patru directori de la ziarul pro-democraţie Apple Daily, arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia a intrat în redacţia Apple Daily foto: Facebook Apple Daily
Poliţia a intrat în redacţia Apple Daily foto: Facebook Apple Daily

Poliţia din Hong Kong i-a arestat joi dimineaţă pe redactorul-şef şi alţi patru directori de la ziarul pro-democraţie Apple Daily, sub suspiciunea de încălcarea a Legii naţionale a securităţii, relatează BBC.

Apple Daily, care critică vehement conducerea de la Beijing, este deţinut de mogulul media Jimmy Lai, care a fost arestat şi încarcerat după ce i-au fost aduse mai multe învinuiri.

Zeci de activişti au fost arestaţi de când Legea securităţii naţionale a intrat în vigoare anul trecut.

Poliţia a pătruns în sediul Apple Daily joi, în jurul orei locale 07:30, şi a blocat toate căile de acces. Ziarul a transmis pe pagina de Facebook descinderea.

Autorităţile au transmis că a fost derulată o operaţiune de căutare la o companie media, adăugând că mandatul poliţiştilor permitea percheziţia şi confiscarea de materiale jurnalistice.

Separat, poliţia a ajuns şi în casele redactorului-şef Ryan Law, CEO-ului companiei-mamă Next Digital, Cheung Kim-hung, COO-ului Chow Tat-kuen, publisherului Apple Daily, Chan Pui-man, şi directorului Cheung Chi-wai. Aceştia au fost arestaţi.

Poliţia nu a transmis numele celor arestaţi, dar a confirmat că cinci persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 63 de ani, au fost arestate pentru „complicitate cu o ţară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea naţională”.

Mark Simon, consilier al lui Lai, a declarat pentru Reuters că arestările vizau partea editorială a ziarului şi a numit acţiunea „un atac făţiş” asupra echipei.

Acesta a fost al doilea raid care a avut loc la Apple Daily în mai puţin de un an. În august 2020, zece persoane, inclusiv Lai şi fiii lui, au fost arestate.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong. Cu o avere estimată la peste 1 miliard de dolari, el a început mai întâi cu afaceri în zona industriei textile, apoi în media şi a fondat Next Digital.

În prezent, el se află în închisoare, după ce a fost acuzat inclusiv pentru că a participat la un miting neautorizat în 2019.

Legea securităţii naţionale a fost introdusă în 2020 ca răspuns la demonstraţiile masive pro-democraţie care au avut loc în Hong Kong pe parcursul unui an. În esenţă, aceasta reduce autonomia judicială a Hong Kongului şi face mai uşor ca protestatarii să fie pedepsiţi, incriminează secesiunea, subversiunea şi complicitatea cu forţe străine cu pedepse maxime cu închisoarea pe viaţă.

Citeşte şi:

Cel mai scump loc de parcare din lume s-a vândut pentru un preţ exorbitant

Hong Kongul riscă să arunce milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. De ce ezită locuitorii săi în a se prezenta la un centru de imunizare

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite