Relaţiile turco-italiene, puse la încercare de scandalul „Sofagate”. Erdogan îi dă replica lui Draghi, care l-a numit „dictator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Recep Tayyip Erdogan i-a răspuns miercuri premierului italian Mario Draghi după ce acesta din urmă l-a numit „dictator”. Declaraţiile lui Draghi denotă „indecenţă şi vulgaritate”, susţine liderul turc.

„Declaraţiile premierului italian denotă indecenţă şi vulgaritate totală”, a răspuns Erdogan la o întrebare primită în cadrul unei întâlniri cu un grup de tineri.

„Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură”, a adăugat preşedintele turc.

Joia trecută, Mario Draghi a condamnat comportamentul manifestat de Erdogan faţă de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi a apreciat că este important să fii franc cu „dictatorii”.

Totul a început cu o poveste legată de ocuparea unor fotolii cu ocazia vizitei efectuate marţea trecută la Ankara de către Ursula Von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel. Sub privirea atentă a camerelor, preşedintele turc l-a invitat pe Charles Michel lângă el, retrogradând-o pe şefa Executivului comunitar pe un loc mai îndepărtat, mai exact pe o canapea, în ciuda jenei exprimate de aceasta din urmă. Presa internaţională a denunţat imediat o atitudine de macho.

„Sunt în dezacord total cu comportamentul lui Erdogan faţă de preşedinta von der Leyen. Consider că a fost un comportament nepotrivit şi mi-a părut foarte rău pentru umilinţa suferită de von der Leyen. Cu aceşti, haideţi să le spunem ceea ce sunt - dictatori - cu care trebuie să ne coordonăm, trebuie să fim franci atunci când ne exprimăm viziunile şi opiniile diferite”, a declarat Draghi, stârnind furie la Ankara.

„Condamnăm cu tărie discursul populist, inacceptabil al premierului italian numit Draghi şi comentariile nereţinute şi urâte ale acestuia referitoare la preşedintele nostru ales”, a scris pe Twitter ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu.

Ambasadorul italian la Ankara a fost convocat la Ministerul turc de Externe pentru a i se înmâna o notă de protest.

Cavusoglu susţine că Turcia este subiectul unor „acuzaţii nedrepte”. Potrivit acestuia, aşezarea la întâlnire a fost aranjată în funcţie de solicitările UE şi de protocolul internaţional.

Ca urmare a declaraţiei lui Draghi, Turcia a trecut luni la „represalii economice” faţă de Italia. Turcia urma să cumpere de la grupul industrial Leonardo, controlat de statul italian, zece elicoptere în valoare de peste 70 de milioane de euro. Şi este doar prima tranşă a unui acord care ar putea aduce grupului peste 150 de milioane de euro. Dar, după intervenţia lui Draghi în scandalul „Sofagate”, Turcia a pus în aşteptare acordul. Alte contracte cu companii din Peninsulă ar fi expuse riscului, iar obiectivul Ankarei este clar: „Să facă Italia să înţeleagă că economia sa ar putea plăti preţul pentru această confruntare diplomatică”, scrie La Repubblica. Circa 1.500 de companii italiene operează în Turcia şi comerţul între cele două ţări valorează 17 miliarde de euro pe an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite