Scandalul Sofagate ia amploare. Erdogan trece la represalii economice faţă de Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ursula michel erodgan

Turcia a trecut la „represalii economice” faţă de Italia, după ce premierul italian a criticat tratamentul Ankarei faţă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi l-a făcut pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dictator.

Turcia urma să cumpere de la Grupul industrial Leonardo, controlat de statul Italian zece elicoptere în valoare de peste 70 de milioane de euro. Şi este doar prima tranşă a unui acord care ar putea aduce grupului peste 150 de milioane de euro. Dar, după spusele lui Draghi, Turcia a făcut cunoscut faptul că operaţiunea este, pentru moment, pusă în aşteptare. Alte contracte cu companii din Peninsulă ar fi expuse riscului, iar obiectivul Ankarei este clar: „să facă Italia să înţeleagă că economia sa ar putea plăti preţul pentru această confruntare diplomatică”. O strategie care s-ar putea dovedi eficientă, dacă avem în vedere că 1.500 de companii italiene lucrează în Turcia şi comerţul între cele două ţări valorează 17 miliarde de euro pe an. Grupul Ferrero, de exemplu, recoltează o mare parte din alunele sale din această ţară, destinate producţiei de Nutella, scrie La Repubblica.

Femeile din Europa cer capul lui Charles Michel

 O petiţie lansată de femei cere demisia lui Charles Michel” în urma aşa-numitului scandal „Sofagate. „Asociaţii de femei europene i-au scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a-i cere să demisioneze după cazul Sofagate – afrontul protocolar suferit de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Ankara. Aceste asociaţii au lansat o petiţie care a adunat în mai puţin de două zile peste 2.500 de semnături în Belgia, în Franţa, în Italia şi chiar în afara Uniunii Europene”, afirmând că erorile protocolare „constituie un afront faţă de toate femeile”, scrie Le Soire. 

Totul a început cu o poveste legată de ocuparea unor fotolii, atunci când preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-au aflat la Ankara pentru o întâlnire diplomatică cu Recep Tayyip Erdogan. Sub privirea atentă a camerelor, preşedintele turc îl aşează pe Charles Michel lângă el, retrogradându-o pe şefa executivului comunitar pe un loc mai îndepărtat, în ciuda jenei exprimate de aceasta din urmă.

Presa internaţională a vorbit imediat despre un scandal macho, care va fi numit în curând „sofagate”. Cotidianul Le Monde scrie că imaginea „unei Europe puternice” a fost cea luată în derâdere de către partea turcă. Executivul UE este complex. Preşedintele Consiliului are, teoretic, prioritate faţă de preşedintele Comisiei, dar tradiţia dictează că aceştia sunt trataţi în mod egal.

Erdogan s-a aflat în preajma Uniunii Europene suficient de mult timp pentru a fi familiarizat cu aceste complicaţii, aşa cum se poate vedea din fotografiile mai vechi, cu predecesorii domnului Michel şi ai doamnei von der Leyen, aşezaţi pe trei fotolii similare. Al doilea pas greşit: dacă preşedinţia turcă a urmat, după cum se spune, instrucţiunile colaboratorilor domnului Michel, ea a fost pe deplin conştientă de implicaţii.

Al treilea pas greşit: serviciul de protocol al preşedintelui Comisiei a lipsit de la pregătirea vizitei, din motive legate oficial de Covid-19. Mai mult, cetăţenii UE vor afla cu uimire că nu numai că există servicii de protocol diferite pentru preşedintele Consiliului European şi pentru preşedintele Comisiei şi nu numai că ele nu cooperează, dar mai mult, că aceste servicii sunt, de fapt, rivale.

Autocraţii de calibru, precum Erdogan, n-au nevoie de prea multă imaginaţie pentru a-şi slăbi interlocutorii: o fac aceştia din urmă.

Aceasta se numeşte uciderea a două păsări cu o singură piatră; valorile egalităţii de gen promovate de UE au fost batjocorite şi imaginea „unei Europe puternice” a fost ironizată.

Scopul vizitei a fost reînnoirea unei relaţii mai paşnice cu Turcia. Iar acest element al relaţiei euro-turce a fost umbrit de incidentul canapelei. Ceea ce este regretabil, concluzionează Le Monde.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri