Scandalul „Sofagate”. Ursula von der Leyen i-a transmis lui Charles Michel că nu va permite ca o astfel de situaţie să se repete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen şi Charles Michel în cadrul întâlnirii care a stârnit un scandal la nivel european / FOTO captură video
Ursula von der Leyen şi Charles Michel în cadrul întâlnirii care a stârnit un scandal la nivel european / FOTO captură video

Ursula von der Leyen şi Charles Michel s-au întâlnit luni pentru prima dată după incidentul de la Ankara, denumit de presă „Sofagate”. Şefa Comisiei Europene l-a avertizat pe preşedintele Consiliului European că „nu va permite ca o astfel de situaţie să se repete”.

Întâlnirea a fost una programată, cei doi lideri europeni având o întâlntire săptămânală la sediul Comisiei Europene unde discută problemele de actualitate.

Şedinţa a durat aproape două ore şi, conform unei surse din cadrul Comisiei citată de presa internaţională, Ursula von der Leyen „a spus clar că nu va permite niciodată să se mai întâmple o astfel de situaţie”.

Controversa privind prioritatea acordată lui Charles Michel în timpul întâlnirii celor doi la Ankara, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost percepută ca un afront de către Ursula von der Leyen. Şefa Comisiei a fost plasată pe o canapea, la distanţă, în timp ce Charles Michel şi Recep Tayyip Erdogan au ocupat singurele două fotolii disponibile.

Serviciile Consiliului asigură că Charles Michel are prioritate pentru protocolul internaţional. Comisia contesta aceasta lectură şi solicită acelaşi rang de protocol pentru ambii lideri, scrie Agerpres.

Ursula von der Leyen a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un 'modus vivendi' cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”, a explicat anterior în cursul zilei purtătorul de cuvânt al acesteia, Eric Mamer.

Înainte de întâlnirea cu von der Leyen, Charles Michel mărturisea că incidentul de la Ankara l-a tulburat somnul

„Nu fac niciun secret din faptul că nu dorm bine noaptea de atunci. Dacă aş putea să mă întorc în timp aş rectifica situaţia. Teama mea a fost că dacă aş fi reacţionat în vreun fel aş fi declanşat un incident şi mai serios”, a declarat Charles Michel pentru publicaţia germană de business Handelsblatt.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri