Reacțiile NATO și SUA după decizia lui Putin de a retrage Rusia din Noul START

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la Tratatul Noul START - sau START III -, ultimul acord de dezarmare nucleară încă în vigoare între Moscova și Washington, înseamnă „destructurarea” întregii arhitecturi asupra controlului armamentelor.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

„Regret decizia anunţată de Rusia astăzi (marți, n. red.) de a suspenda participarea sa la tratatul Noul Start”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă ținută la sediul NATO de la Bruxelles.

„În ultimii ani, Rusia a încălcat şi a ieşit din acorduri esenţiale privind controlul armamentelor. Odată cu decizia de astăzi asupra Noului START, întreaga arhitectură asupra controlului armamentelor a fost destructurată”, a precizat secretarul general al NATO.

„Încurajez cu tărie Rusia să-şi reconsidere decizia şi să respecte acordurile existente”, a adăugat Jens Stoltenberg.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat marţi, la Atena, drept „foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă” această decizie anunțată de Vladimir Putin în discursul său privind starea Rusiei.

„Însă, în mod evident, noi rămânem gata să discutăm în orice moment asupra limitării de arme strategice cu Rusia, indiferent de tot ce se întâmplă în lume sau în relaţiile noastre. Vom supraveghea atent ca să vedem ce face Rusia în mod real”, a dat asigurări șeful diplomației americane.

„Nimeni nu atacă Rusia”

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a respins teza încercuirii și provocării Rusiei, așa cum susține Vladimir Putin.

„Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima agresiunii”, a precizat Stoltenberg, care a vorbit alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi de ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Secretarul general al NATO s-a declarat „tot mai îngrijorat” de un posibil ajutor militar al Chinei pentru Rusia.

Referindu-se la acest aspect, Josep Borrell a spus că încă nu există probe despre un asemenea ajutor, dar „trebuie să rămânem vigilenţi”.

În ceea ce privește ajutorul militar oferit de către Occident Ucrainei, Stoltenberg a promis că NATO va ajuta această ţară să-şi stabilească un sistem „eficient” de achiziţii de armament pentru a respinge agresiunea rusă.

„Trebuie să-i dăm Ucrainei ce-i trebuie pentru a învinge”, a insistat el.

„La un an după invazia rusă, nu vedem semnale că preşedintele Putin s-ar pregăti pentru pace. Dimpotrivă, aşa cum a spus clar astăzi, se pregăteşte pentru mai mult război”, a subliniat Jens Stoltenberg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite