Putin, discurs halucinant la un an de război la scară largă în Ucraina: „Vestul se va folosi și de diavol pentru a lupta împotriva Rusiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin și-a început discursul prin a explica de ce Rusia a început, la 24 februarie 2022, ceea ce el numește „operațiune militară specială”, acuzând Occidentul și NATO că au vorbit public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de război. La fel ca în alte ocazii, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul că „jucă un joc murdar” cu oamenii și cu Ucraina.

Ce a spus Putin la un an de război la scară largă în Ucraina

„Vorbesc într-un moment dificil-cheie pentru Rusia, într-o perioadă de schimbări cardinale peste tot în lume”, și-a începutul discursul liderul de la Kremlin.

Deloc surprinzător, Putin a reluat ideea Rusiei încercuite nevoite să se protejeze în fața Occidentului, insinuând astfel că a declanșat războiul din Ucraina ca răspuns la o provocare și amenințare existențială pentru țara sa.

„Noi am făcut tot posibilul să rezolvăm pe cale pașnică situația din Donbass, dar Occidentul s-a pregătit pentru un alt scenariu”, a susținut el.

„Kievul a purtat discuții cu Occidentul despre livrări de arme înainte (de declanșarea, n. red.) operațiunii militare speciale”, a continuat Putin, reluând termenul folosit pentru război în scopul de a induce în eroare opinia publică asupra scopului său: cucerirea țării vecine.

„NATO s-a extins până la granițele noastre, tot mai multe trupe au fost masate la granițele noastre”, a adăugat el.

Vladimir Putin FOTO Profimedia
Vladimir Putin FOTO Profimedia

Aceleași acuzații fără fond la adresa Occidentului

La fel ca în alte discursuri, Putin acuză Occidentul de „cinism” și de „interese economice” insinuând în același timp că Rusia nu face decât să-și apere poziția dintr-o postură defensivă.

„Occidentul și-a înșelat în mod cinic populația. Obiectivul Occidentului este puterea fără limite. Pentru Occident miza o reprezintă trilioane de dolari. Vestul va folosi pe oricine, teroriști, naziști, chiar și diavolul însuși, pentru a lupta împotriva Rusiei. Ideea este pornirea unui război în Europa folosind alte state” , susține Putin.

El a citat Iugoslavia, Irakul și Siria și „secolele de colonialism și dictatură”.

Putin a mai acuzat Occidentul că a întors Ucraina împotriva Rusiei

„Occidentul a început să facă Ucraina anti-rusă cu mult timp în urmă. Proiectul „anti-Rusia” înseamnă canalizarea agresiunii către Est pentru a alimenta un război în Europa. Occidentul vrea să schimbe conflictul local în unul global. Responsabilitatea pentru escaladarea din Ucraina este la elitele occidentale”, a spus el.

Putin a abordat de asemenea chestiunea susțineriii Ucrainei cu arme.

Regimul de la Kiev nu servește interesele poporului ucrainean, ci pe cele ale occidentalilor. Cu cât sistemele occidentale cu rază lungă de acțiune vor veni în Ucraina, cu atât vom fi forțați să îndepărtăm amenințarea de la granițele noastre. Scopul Occidentului este de a provoca Rusiei o înfrângere strategică, de a ne pune capăt odată pentru totdeauna. Vom răspunde în consecință, pentru că vorbim de existența țării noastre”, a declarat liderul de la Kremlin.

„Rusia nu poate fi învinsă pe câmpul de luptă”, a insistat el, în condițiile în care armata rusă a fost nevoită să se restrângă de trei ori pe frontul din Ucraina, limitându-se în prezent la o parte din sudul și estul țării invadate.

Același discurs despre așa-zisa decadență occidentală

Putin a mai spus, fără a furniza nicio dovadă, că în Occident „chiar și pedofilia este considerată un lucru normal”.

El a ținut să le sublinieze rușilor că Occidentul recunoaște căsătoriile de același sex. „Asta e în regulă. Sunt adulți. Au dreptul să-și trăiască viața. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia. Dar Scriptura spune că o căsătorie este între un bărbat și o femeie”, a precizat Putin, care continuat că Biserica Anglicană ia în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu.

Planuri în teritoriile ocupate în Ucraina

„Noile teritorii au ales să fie cu Rusia în pofida amenințărilor naziștilor, vom crește programele de asistență socială pentru acestea”, a spus Putin, reluând retorica sa obișnuită despre conducerea de la Kiev și referindu-se la teritoriile ucrainene anexate de Rusia.

„Vom avea acces la Marea Azov, vom construi o autostradă în Crimeea”, a anunţat Putin.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Omagiu pentru invadatori

Putin le-a mai transmis rușilor că „Vestul va încerca să ne divizeze, să mizeze pe trădători”.

El a mai susținut că rușii sunt de acord cu războiul pe care îl poartă în Ucraina: „Majoritatea poporului nostru ne-a sprijinit acțiunile de apărare a Donbasului, vreau să mulțumesc poporului rus pentru hotărârea și curajul său”.

Apoi a adus un omagiu soldaților ruși implicația în invazia din Ucraina: „Luptătorii noștri luptă pentru viitor, pentru restaurarea dreptății istorice”.

„Înțelegem cu toții cât de greu este pentru rudele soldaților căzuți, voi propune crearea unui fond de stat special pentru a sprijini veteranii și rudele soldaților căzuți”, a adăugat el.

Deși poartă cel mai sângeros război în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, totuși Putin spune că va „face tot posibilul ca pacea să se întoarcă pe pământurile noastre”.

„Următorii noștri pași pentru întărirea armatei și marinei ar trebui să țină cont de experiența operațiunii militare speciale, trebuie să ajungem la un nivel înalt în toate componentele forțelor armate”, a subliniat el.

Discurs complotist pe tema sancțiunilor

Putin a reluat ideea că sancțiunile occidentale nu au avut un impact major asupra economiei ruse.

„Occidentul luptă împotriva noastră pe frontul economic. Occidentul a provocat creșteri de prețuri, pierderi ale locurilor de muncă. Occidentul ne-a furat rezervele Forex și de aur. Scopul lor este să ne facă poporul să sufere”, a declarat el.

„Economia Rusiei s-a dovedit mult mai puternică decât credeau ei în Occident”, a susținut liderul Kremlin.

Occidentul a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la agresiunea sa militară din Ucraina. Totuși, Putin refuză să recunoască că aceste sancțiuni nu ar fi fost luate dacă nu ar fi atacat țara vecină.

Primul discurs despre starea Rusiei de după aproape doi ani

Discursul lui Putin, difuzat pe toate posturile publice de televiziune din Rusia, survine cu trei zile înainte de împlinirea unui an de când Kremlinul a lansat, la 24 februarie 2022, războiul din Ucraina, pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”.

Acest discurs coincide cu data de acum un an când a recunoscut teritoriile separatiste Donețk și Lugansk, din estul Ucraina, ca state independente, înainte de a le anexa la Rusia pe fondul tulbure al războiului.

Cele două regiuni au fost anexate la Rusia împreună cu provinciile Zaporojie şi Herson, din sudul Ucrainei. Însă Rusia nu controlează în întregime niciunul dintre cele patru teritorii.

Vladimir Putin FOTO AFP
Vladimir Putin FOTO Profimedia

Potrivit agenției de presă EFE, Kremlinul nu a permis presei străine din ţări considerate „neprietenoase” să fie acreditate la evenimentul de marţi, care a avut loc la Gostinîi Dvor, un prestigios şi spaţios centru expoziţional din centrul Moscovei, situat la o sută de metri de Kremlin.

Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, declarase că discursul lui Putin se va axa pe „operațiunea militară specială”, așa cum numește Kremlinul războiul din Ucraina, și situația internațională.

„Întreaga noastră viaţă se rotește acum în jurul operaţiunii militare speciale, care într-un fel sau altul ne afectează întreaga viaţă, afectează viaţa pe continent. Şi, de aceea, bineînţeles, ar trebui să ne aşteptăm ca preşedintele să-i acorde o mare atenţie”, a declarat Peskov în cadrul emisiunii „Moscova. Kremlin” difuzată de postul public de televiziune Rossia-1.

„Toată lumea aşteaptă mesajul în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale, o evaluare a situaţiei internaţionale şi viziunea preşedintelui asupra modului în care facem faţă şi cum vom merge mai departe. Cred că acesta este principalul lucru pe care îl aşteaptă toată lumea şi principalul lucru pe care se va concentra preşedintele într-un fel sau altul”, a insistat Peskov, citat de Agerpres.

Discursul privind starea Rusiei conține de regulă un bilanț al anului scurs și noile orientări strategice. În 2022, discursul a fost anulat în contextul lansării invaziei ruse în Ucraina.

A doua zi de la discurs, miercuri, Putin intenționează să participe la un miting pe stadionul Lujniki din Moscova. Circa 200.000 de persoane vor fi aduse la acest eveniment care va fi folosit de Kremlin pentru a-și rostogoli din nou propaganda pe tema războiului din Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite